3 redenen om kinderen vroeg te laten beginnen met een website maken

Een website maken is niet iets dat alleen voor volwassenen is weggelegd. Sterker nog, er zijn genoeg redenen om het je kind te laten doen

Een website maken is zeker niet iets wat alleen voor volwassenen is weggelegd. Sterker nog, er zijn genoeg redenen waarom het juist goed is dat je je kind op jonge leeftijd een website laat maken. In deze blog leg ik dat verder uit.

Ik beheer zelf een aantal websites en dat maakt dat mijn kinderen al op jonge leeftijd wat meekregen over het bouwen en beheren van een website. Inmiddels zijn ze twaalf jaar en vinden ze het steeds interessanter worden hoe een website in elkaar zit en hoe hij tot stand komt.

Coderen is leuk

Als je het hebt over een websites maken, dan denk je niet direct aan kinderen die daar mee bezig zijn. Typisch eigenlijk, want bij coderen is het wél al een stuk logischer dat kinderen daarmee bezig zijn. We zien het coderen al terugkomen in het speelgoed voor 3-jarigen, maar het echte coderen op de computer wordt vaak vanaf een jaar of acht interessant. Met leuke, speelde opdrachten brachten ook wij onze kinderen in aanraking met coderen. Denk aan een dino laten bewegen, een muziekje erbij en een tekstboodschap die in het scherm verschijnt. Ze volgden hiervoor een interessante coderen-voor-kinderen cursus en hun interesse groeide.
Eigenlijk is het met een website vergelijkbaar: natuurlijk typ je in de meeste gevallen in een fijne code editor, maar aan de achterkant bestaat de volledige tekst uit html, oftewel codes.
Dat geldt ook voor het inrichten van de website: welk blokje moet waar, welke kleur moet de tekst hebben, hoe groot moeten de letters zijn, enzovoorts. Gelukkig hoef je zelf niet de hele codering te schrijven, maar als je dat leuk vindt, kán dat natuurlijk wel.

Leren hoe een site live gaat

Je website maken is één ding, maar hoe kun je je website dan showen aan het publiek? Dat is natuurlijk weer een vak apart, want dat staat los van het bouwen van je website. Het maken van je website is ook iets wat gratis kan en wat je dus als een hobby zoveel kunt doen als je wil. Om je website online te krijgen, heb je hosting nodig en daar komen kosten bij kijken. Je kind zal hier dus een volwassene bij nodig hebben om dit voor elkaar te krijgen. Nu bestaat natuurlijk de kans dat jij als ouder geen kaas gegeten hebt van alles rondom het bouwen van een website, maar geen paniek: vaak zie je dat bij de beste webhosting aanbieders ook goede ondersteuning geboden wordt.

Maar waar begin je nu?

Als jouw kind interesse heeft om te gaan oefenen met het maken van een website, begin dan lekker simpel en vooral gratis. Ik denk dat het slim is om te starten met een website maken via WordPress. WordPress is laagdrempelig en redelijk simpel voor beginners met weinig tot geen ervaring. Je start met een aantal gratis thema’s waar je uit kunt kiezen en een aantal standaard plug-ins, en zo kun je aan de slag met jouw eerste, echte website. En het fijne is dat je, zodra je er klaar voor bent om een stapje verder te gaan, je eigen gratis WordPress site een upgrade kunt geven naar een eigen domein, een nieuw thema, andere plug-ins, enzovoorts.





- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.