Je kind begeleiden met online aankopen

Online aankopen kan makkelijk online. Goed toezicht is daarbij echter wel belangrijk. Met deze vijf tips gaat je dat als ouder lukken.

Er komt een moment waarop je kind niet zomaar meer de kleren aan wilt die jij voor hem of haar hebt gekocht. Sommige kinderen zijn wat vroeger in het ontwikkelen van een eigen smaak dan andere, maar de gemiddelde puber wil het liefst zelf inkopen doen. Dat kan tegenwoordig heel makkelijk online. Goed toezicht is daarbij echter wel belangrijk. Met deze vijf tips gaat je dat als ouder lukken.

1.     Goed voorbeeld doet goed volgen

Eigenlijk is het heel simpel: ben jij zelf erg van de online impulsaankopen, of juist heel voorzichtig als het gaat om online aanschaf? De kans is groot dat jouw kind ook jouw voorbeeld volgt als hij of zij zelf online gaat. Wil je dus voorkomen dat je kind ook impulsief online spullen gaat aanschaffen? Dan is het geven van het goede voorbeeld heel belangrijk. Laat je kind vooral ook eens zien hoe jij zo’n online aankoop zelf aanpakt. Van het zoeken naar het juiste item, tot het controleren van de adresgegevens. Zo krijgt je kind een goed beeld van het proces.

2.     Check samen de reviews

Heeft je kind die geweldige herenpantalon gezien waar hij al heel lang naar zocht? Dan is het verleidelijk om die direct in het winkelmandje te leggen en af te rekenen. Toch is het goed om je kind aan te leren om vóór aanschaf eerst de reviews over de betreffende website te checken. Doe dit de eerste keren samen, zodat je met elkaar kunt bespreken wat je ziet. Houd daarbij als stelregel aan dat deals te mooi lijken om waar te zijn, dat vaak ook werkelijk zijn.

3.     Kijk naar de beveiliging van de website

Ook op het gebied van digitale veiligheid is het belangrijk om op te blijven letten. Leer je kind aan dat hij of zij in ieder geval altijd checkt of er in de browserbalk een slotje staat voor de website. Dit slotje betekent namelijk dat er sprake is van een versleutelde verbinding. Dat lijkt misschien niet direct van belang, maar denk je eens in wat er kan gebeuren als je je bankgegevens invoert op een niet-beveiligde website. Wanneer je betaalt via een veiliger, versleutelde verbinding, loop je veel minder risico.

4.     Over smaak valt niet te twisten

Er zijn momenten waarop je als ouder vol afgrijzen kijkt naar die vreselijke trui, die broek met rare gaten of wel heel erg korte topje van je kind. Toch is aan te raden om je neiging om hier wat van te zeggen eerst te onderdrukken. Juist in de puberteit moet je kind ontdekken wie hij of zij is. En wanneer je hierover in conflict raakt kan het zomaar zo zijn dat je kind je geen hulp meer vraagt bij online aankopen. Natuurlijk mag je er wat van zeggen als iets echt niet kan, maar als het een smaakkwestie is, kun je er vaak beter voor kiezen om de vrede te bewaren. Zo blijf je in gesprek met je kind.  

5.     Pas op extra kosten

Geef je kind ook zeker uitleg over de verborgen extra kosten die op sommige websites uiteindelijk naar voren komen. Zo rekenen veel websites verzendkosten wanneer je het minimum aanschafbedrag niet haalt. Dat is op zich niet erg, maar wel kwalijk wanneer die kosten pas op het laatste moment zichtbaar worden. Hierdoor kan een op een het eerste gezicht mooie aanbieding toch een stuk minder aantrekkelijk zijn als je de verzendkosten erbij moet rekenen. Ook wat betreft prijsaanpassingen is het goed om te dubbelchecken. Vergelijken van verschillende aanbieders loont daarbij vaak. Zo wordt snel zichtbaar of iets echt een mooie aanbieding is, of dat er stiekem helemaal geen sprake is van een flinke prijsverlaging. Het is dus goed om je kind dit ook uit te leggen. Zo blijft online shoppen leuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.