Is de Netflix serie Squid Game geschikt voor mijn kind / tiener

Je hebt er vast en zeker iets over gehoord de afgelopen weken: Squid Game. De nieuwste Netflix hype van het moment. Squid Game is een serie op Netflix, maar veel kinderen zien momenteel filmpjes langskomen op TikTok, Instagram en andere social channels. Zelfs in Minecraft en Roblox worden de spellen nagebouwd om te spelen. In dit artikel lees je meer informatie over Squid Game en of wij vinden dat deze serie geschikt is voor kinderen onder de 16 jaar.

Wat is Squid Game

Squid Game is een serie op Netflix. De serie is op 17 september 2021 uitgebracht en direct vanaf het eerste moment een enorme hype. Het eerste seizoen telt 9 afleveringen. De serie draait om een spel waar een grote groep ame mensen hun leven waagt voor een grote geldprijs van ruim 33 miljoen euro. De titel Squid Game verwijst naar het zesde en laatste spel dat de deelnemers moeten spelen, het inktvisspel.
Squid game is binnen twee weken na lancering in maar liefst 90 landen de best bekeken Netflix serie.

So far, so good, alleen dan komt het heftige deel van deze serie: wie een spel verliest, wordt letterlijk geëlimineerd, oftewel gedood. En dat komt soms behoorlijk heftig en bloederig in beeld, waardoor de beelden als schokkend ervaren kunnen worden.

Squid Game spellen

Wat deze serie voor kinderen zo bizar maakt, is dat de spellen die de deelnemers moeten spelen echte kinderspellen zijn. Voor kinderen die de serie kijken zijn de spellen dus zeer herkenbaar. Denk aan een potje knikkeren of een spelletje ‘Annemaria Koekoek’. Heel begrijpelijk dus dat kinderen interesse hebben in deze serie en graag willen kijken naar de spelletjes. Maar wat ze niet in de gaten hebben zijn de heftige beelden waarmee ze te maken krijgen tijdens het kijken van deze serie.

Persoonlijk maak ik me zorgen om het na willen spelen van dit soort spellen, zowel door kinderen als door volwassenen. Vermoedelijk door de hitserie Thirteen Reasons Why schoot het aantal zelfdodingen onder tieners een maand na lancering van deze serie met 30 procent omhoog. De kans dat Squid Game ook voor dit soort bizarre situaties gaat zorgen lijkt mij dus zeker aanwezig. Het eerste nieuwsbericht kwam 7 oktober al vanuit België, waar kinderen een Squid Game spel naspeelden en klappen kregen als ze verloren. Ook in andere landen komt de serie in het nieuws en roepen basisscholen en ouders elkaar op om kinderen niet te laten kijken.

Nachtmerries

Er zijn ouders die reageren met: “mijn kind krijgt er geen nachtmerries van, dus het gaat prima”. Nachtmerries zijn niet de enige aanwijzing of bepaalde beelden indruk maken op een kind. Het is begrijpelijk dat ouders zit zo benoemen, maar het gaat veel verder dan dat.
Squid Game is niet te vergelijken met een horror film. Deze serie is zeer realistisch neergezet met herkenbare spellen voor kinderen, maar dan op een morbide wijze. Tijdens het kijken heb je totaal niet het gevoel dat het bizar is dat al die mensen mee doen met dit spel. Sterker nog, het lijkt bijna logisch, omdat het spel voor hen de enige uitweg is om niet te belanden in een uitzichtloze put. Dit vanwege diepe schulden of andere problemen waar de deelnemers in zitten.

In dit artikel lees je meer informatie over de Netflix serie Squid Game en of deze serie geschikt is voor kinderen onder de 16 jaar.
bron: netflix

Een kijkcijferhit

Het is niet lastig om te begrijpen waarom Squid Game zo’n enorme hit is onder kinderen. Het concept van een survivalgame is enorm populair en dat in combinatie met herkenbare spellen die kinderen zelf spelen of speelden, maakt de serie aantrekkelijk voor kinderen. Daar bovenop komt dat het een enorme hype is op social media, waardoor kinderen niet om korte beelden uit de film heen kunnen, en daardoor getriggerd worden om meer te willen zien.
In elke groep 8 en op iedere middelbare school gaat het momenteel over Squid Game. Ook de groepsdruk speelt hierin duidelijk mee: kinderen die de serie nog niet gekeken hebben, worden door andere aangespoord om ook te gaan kijken.

Mag mijn kind Squid Game kijken?

Het antwoord op deze vraag is niet voor alle kinderen hetzelfde. Enerzijds: is jouw kind onder de 16 jaar, dan wordt het aanbevolen om deze serie niet te kijken. De kijkwijzer leeftijd is 16 jaar en ouder. Anderzijds is de ene 12-jarige de ander niet, net zoals dat ook geldt voor een 16-jarige. Want ook voor een 16-jarige kan deze serie echt te heftig zijn.
Wat je momenteel veel hoort en leest (onder andere op forums), is dat kinderen stiekem naar de serie kijken, omdat ze van hun ouders niet mogen of denken dat ze hem niet mogen zien. Dit is natuurlijk iets wat je absoluut wil voorkomen, dus erover praten met je kind is een goede start. Informeren of je kind al bekend is met de serie, of misschien al iets van gezien heeft is hierin een goede start. Bespreek met je kind wat er verwacht kan worden en welk standpunt jij als ouder hebt rondom deze serie. Als jij niet wil dat jouw kind de serie kijkt, leg dan uit welke redenen je hiervoor hebt.

Mijn persoonlijke mening: deze serie is duidelijk niet bedoeld voor jonge kinderen, dus onder de 16 jaar deze serie raad ik af. Maar als het voor jou als ouder oké voelt om je kind wel de serie te laten kijken, kijk dan in ieder geval samen. Laat je kind de serie niet alleen kijken, want daarvoor zitten er teveel heftige beelden in. Door samen te kijken kun je achteraf ook bespreken wat jullie gezien hebben.

In dit artikel lees je meer informatie over de Netflix serie Squid Game en of deze serie geschikt is voor kinderen onder de 16 jaar.

Foto’s bron: netflix

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.