Wat is grooming en hoe kan je grooming voorkomen?

omegle tieners gevaarlijk grooming

Grooming: een term die steeds vaker in het nieuws voorbij komt helaas. In april 2021 kwam grooming in het nieuws vanwege een Kamerlid die hiervan beschuldigd werd. Maar wat is grooming eigenlijk? Als ouder is het goed om te weten wat het is en welke acties je kunt ondernemen als je kind in aanraking komt met grooming.

Wat is grooming?

Grooming is digitaal kinderlokken. Wanneer een volwassene online contact legt met een kind, met de intentie om seksueel misbruik te plegen of kinderpornografische afbeeldingen te maken. Dit kan via social media, spellen zoals Roblox, chatsites zoals Omegle, sms en e-mail. De volwassene doet zich in veel gevallen voor als kind/tiener, maar lang niet altijd.

Een groomer speelt vooral in op de nieuwsgierigheid en onzekerheid van kinderen. Door veel complimenten te geven, gaat het kind zich steeds vertrouwder voelen. Door het opbouwen van deze band gaat het kind zich op zijn of haar gemak voelen. Hét moment voor een groomer om over te gaan naar de volgende stap, seksueel getinte berichten en vragen.

Hoe gaat een groomer te werk?

Meestal stuurt een groomer een bericht naar meerdere kinderen. De meerderheid van de kinderen reageert niet, maar vaak zijn het de kinderen die wat minder lekker in hun vel zitten die wel reageren. Deze kinderen zijn vatbaarder en gaan sneller in op de aardige opmerkingen van een onbekende. Langzaam maar zeker trekt de groomer het kind naar zich toe en wordt hij of zij volledig ingepakt.

Het lastige is vaak dat een kind het niet bespreekbaar maakt met ouders uit schaamte. Ze voelen zich dom omdat ze zichzelf in deze situatie gewerkt hebben en zijn bang voor de reacties. Het onderwerp seks is vaak lastig en onwennig voor kinderen om over te praten. In Nederland praten we ook onwennig over het onderwerp, kijk maar eens hoeveel onrust het programma ‘Gewoon Bloot’ van NPO bracht. Terwijl het juist zo goed is dat dit onderwerp veel normaler gemaakt wordt en besproken wordt.

Grooming is strafbaar, tenminste, als de volwassene een voorstel doet tot ontmoeten. De ontmoeting hoeft niet persé plaats gevonden te hebben: het voorstel alleen al is strafbaar.

Hoe kan je grooming voorkomen?

Als ouder is het belangrijk om je kinderen te vertellen over grooming, zodat je kind weet wat het is en het herkent als het hem of haar overkomt. Als zij weten waar ze op moeten letten, zal het een groomer niet snel lukken om met succes contact op te bouwen.
Maak ook afspraken met je kind rondom de digitale monitoring van je kind. Vindt je kind het bijvoorbeeld goed als je af en toe op zijn social media accounts kijkt?
Leg ook uit dat vriendschapsverzoeken van onbekenden niet geaccepteerd moeten worden. En leg uit hoe je kind nepaccounts kan herkennen, bijvoorbeeld accounts van een YouTuber of een artiest die nagemaakt worden en vervolgens jouw kind een vriendschapsverzoek sturen.
Zet bij voorkeur social media accounts op privé.
Weet je kind dat je niet boos zult worden als hem of haar iets overkomt op dit gebied? Zorg voor een vertrouwelijke omgeving, waarin je kind alles kan zeggen zonder veroordeeld te worden.
En tot slot, bespreek wat je wel en niet op social media en privé/openbare chats deelt.

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.