Op welke leeftijd is je kind toe aan een eigen smartphone?

Vanaf welke leeftijd is je kind toe aan een smartphone. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hier is geen eenduidig antwoord op.

Deze vraag wordt enorm vaak gesteld. Vanaf welke leeftijd is je kind toe aan een smartphone. Dat is een begrijpelijke vraag, want de smartphones zijn voor kinderen belangrijker dan ooit. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hier is geen eenduidig antwoord op. Maar uiteraard kan ik je wel voorzien van tips, zodat je zelf de weloverwogen keuze kunt maken.

Steeds vroeger

We zien een duidelijke trend in de afgelopen jaren wat betreft de leeftijd waarop kinderen om een smartphone vragen. Kinderen vragen op steeds jongere leeftijd een smartphone. Vanaf groep 3 zijn er al kinderen die graag een smartphone zouden willen…of er al een hebben. Nu moet ik daar wel bij zeggen dat dit vaak een oude telefoon van vader of moeder is en echt bedoeld om thuis spelletjes op te spelen, YouTube filmpjes op te kijken of muziek te luisteren. Als tip tussendoor: laat ze dit lekker doen met handige iPhone accessoires zoals AirPods. Zo heb jij als ouder geen last van enthousiaste YouTubers!
Maar goed, toch kun je als ouder schrikken van deze vraag, omdat jij misschien denkt dat je kind al echt een telefoon wil. Gelukkig kun je op deze leeftijd al prima uitleggen waar een telefoon voor bedoeld is.

Maar, op welke leeftijd dan wel?

Zoals ik al zei is er niet één leeftijd te benoemen waarop jouw kind toe is aan een telefoon. Dat heeft om te beginnen te maken met het verantwoordelijkheidsgevoel van jouw kind: iets wat per kind verschilt. Daarnaast ligt het er ook aan waar je woont en of je kind frequent alleen thuis is, bijvoorbeeld op een dag in de week als jij aan het werkt bent.
Belangrijk is in ieder geval om, áls je kind een eigen smartphone heeft, om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Ten eerste: zorgt voor bescherming! De smartphone zal vast en zeker een keer (of vaker) op de grond belanden, dus dan is een telefoonhoesje een aanrader, bijvoorbeeld een iPhone 12 Pro hoesje voor deze smartphone.
Verder is het slim om de GPS-locatie van de smartphone aan te zetten, zodat je kunt zien waar je kind is. Ook de Lost-my-phone functie is een belangrijke om in te schakelen, zodat je de telefoon beter terug kunt vinden als je zoon of dochter hem onverhoopt kwijtraakt.

Voor kinderen is een sim only abonnement vaak ideaal. Met een sim only maandelijks opzegbaar kun je kijken of je kind goed om kan gaan met een abonnement en indien nodig kun je het dus maandelijks opzeggen. Een fijne manier om te kijken of je kind hier goed mee om kan gaan!

Dorp of stad?

Waar je woont speelt zeker een grote rol in de vraag op welke leeftijd je je kind een smartphone wil geven. Woon je in een rustig dorp waar je kind zonder druk verkeer naar school of naar vriendjes kan, of woon je in een drukke stad waar het toch nog even wat drukker is in het verkeer. Indien het laatste het geval is, dan is begrijpelijk dat je kind sneller een telefoon mee zal krijgen. Voor jou als ouder toch fijn om een geruststellend berichtje te krijgen als je kind vanuit school niet thuis komt omdat hij of zij direct naar een vriendje gaat.

Is je kind alleen thuis?

Het zou kunnen dat je zoon of dochter een dag in de week alleen thuis is. Voor jou als ouder is het dan prettig om even een berichtje te krijgen van je kind zodra hij of zij thuis is. Dan zit je toch net iets lekkerder op je werk kan ik je vertellen. Mijn kinderen bleven samen vanaf groep 6 een dag in de week thuis en stuurde mij dus even een berichtje als ze thuis waren. Hierin speelt overigens ook mee dat mijn kinderen geen drukke wegen over hoeven te steken en dus prima zelfstandig naar huis konden op deze leeftijd.

Vind jij het als ouder een geruststellend gevoel dat jouw kind jou kan bereiken indien nodig en denk jij dat jouw kind verantwoordelijk om kan gaat met een telefoon buitenshuis? Dan is het vast en zeker de juiste beslissing! Met goede afspraken kom je sowieso een heel eind!
- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.