Is Fortnite geschikt voor kinderen om te spelen?

Fortnite is een game die het meest gespeeld wordt door kinderen vanaf 10 jaar tot en met 18 jaar. Is Fortnite geschikt voor kinderen?

Fortnite: wie kent het niet? Inmiddels is Fortnite haast niet meer weg te denken en is het bijzonder om te zien hoe populair deze game nog altijd is. In maart 2021 werd het inmiddels zesde seizoen gelanceerd. Dat Fortnite mateloos populair is, is ook te merken aan grote merken en namen die zich mengen in de Fortnite wereld. Denk aan DJ Marshmello en rapper Travis Scott die grote live events bijwoonden en de volledige Star Wars versie die Fortnite een seizoen kende.

Fortnite is een game die het meest gespeeld wordt door kinderen vanaf 10 jaar tot en met 18 jaar. De game heeft een leeftijdsindicatie van 12 jaar en ouder, maar in de praktijk zie je dat de groep spelers van rond de tien jaar al wel groot is.

Fortnite spelen

Fortnite kun je spelen op allerlei consoles. Een pc, de Nintendo Switch, de PlayStation, de Xbox een tablet of zelfs op je smartphone. De beste speelervaring krijg je volgens de meeste YouTubers op de pc en op de tweede plaats de PlayStation.
Om Fortnite goed te kunnen spelen zijn er een aantal game accessoires essentieel. Belangrijke Fortnite game accessoires zijn een headset met praatfunctie en als je op de computer speelt: een gaming toetsenbord, een goede muis en een brede monitor.

Fortnite is gratis, maar…

Een van de redenen dat Fortnite zo populair is, is omdat Fortnite gratis is. Je kunt Fortnite gratis downloaden en spelen, wat best bijzonder is voor zo’n mooie, grote game waar continu aan ontwikkeld wordt. Maar vergis je niet: Fortnite verdiend enorm veel geld. Ze verdienen dit geld aan de aankopen die in de game worden gedaan door de spelers. Je hóeft geen geld uit te geven om te kunnen spelen en je wordt ook niet beter dan anderen als je wel geld uit geeft. Nee, in Fortnite geef je echt geld uit om er leuker uit te zien. Je kunt skins kopen waarmee jouw personage er anders uit komt te zien. Daarnaast kun je dansjes kopen: je kunt jouw personage deze dansjes laten doen tijdens het spelen.

Je zult misschien denken: waarom geven mensen dan in hemelsnaam geld uit, als je er niet beter van wordt. Nou, goeie vraag, maar heel de wereld shopt massaal allerlei outfits en dansjes. Het feit dat kinderen de standaard-skin vaak ‘noob’ (amateur) noemen, zal er ook vast en zeker voor zorgen dat voor spelers een andere outfit aan willen.

Je kunt ieder seizoen de zogeheten Battle Pass kopen. Met deze Battle Pass verdien je extra beloningen, zoals V-bucks (Fortnite geld), skins, emoji’s en dansjes.
Wat wel gezegd moet worden: als je een redelijk actieve speler bent en je vindt het leuk om de missies te halen die Fortnite je geeft, hoef je eigenlijk maar één keer de Battle Pass (t.w.v. ongeveer 10 euro) aan te schaffen voor echt geld. Je verdient namelijk door de Battle Pass, naast dansjes en meer, ook V-bucks. Als je Tier 100 bent heb je de hele Battle Pass uitgespeeld en heb je zoveel V-Bucks verdiend, dat je automatisch in het volgende seizoen weer een nieuwe Battle Pass kunt kopen, zonder opnieuw echt geld uit te geven dus. Let wel op: dan moet je niet in de shop je verdiende V-bucks uitgeven aan dansjes en skins, want dan red je het niet om de nieuwe Battle Pass te kopen. En geloof me…dat is voor kinderen soms best verleidelijk!

Fortnite: wel of niet geschikt voor 10 tot 12-jarigen?

Zoals eerder genoemd is Fortnite volgens de richtlijnen vanaf 12 jaar geschikt, maar jij als ouder beslist natuurlijk zelf of jouw kind het op jongere leeftijd al mag spelen of niet. Mocht je twijfelen, dan kun je eens op YouTube kijken naar een aantal Fortnite video’s, zodat je een idee krijgt van hoe het spel werkt.
Fortnite kan behoorlijk verslavend werken, zeker als je de Battle Pass hebt en graag alle beloningen uit deze Battle Pass wil behalen.
Daarnaast kun je ook samen met je vrienden spelen, je kunt dus samen een team vormen. Door middel van je game headset kun je met elkaar praten. Ook dat maakt dat het spel erg geliefd is onder jongeren.

Fortnite draait natuurlijk om het neerschieten van elkaar, met allerlei soorten wapens. Wat wel een pluspunt is, is dat er geen bloed bij komt kijken. Als je dood bent, verdwijnt je personage gewoon. Hierdoor is het minder heftig dan games zoals Call of Duty.


Lees ook: Among Us: geschikt voor kinderen?

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.