Digitale kinderlokkers zijn actief op social media

Op het Jeugdjournaal van 21 januari 2021 was een interessant item te zien over digitale kinderlokkers. In deze blog lees je meer over wat digitale kinderlokkers zijn en hoe zij te werk gaan.

Wat is een digitale kinderlokker

Een digitale kinderlokker is een onbekend iemand die een bericht stuurt naar een kind via social media. Deze persoon heeft verkeerde bedoelingen. Meestal heeft een digitale kinderlokker als doel om kinderen over te halen om foute dingen te doen, dit noemen we grooming. Denk aan het krijgen van naaktfoto’s of naaktfilmpjes of zelfs af te spreken in het echt, om vervolgens dan seksuele dingen te doen.
Op social media kijken is natuurlijk leuk voor kinderen, want er is nu eenmaal heel veel grappigs en leuks te zien, maar het kan dus ook behoorlijk mis gaan.

Hoe gaat een digitale kinderlokker te werk

Digitale kinderlokkers gaan vaak slim te werk, zo blijkt uit onderzoek van rechercheurs. Zo doen ze zich bijvoorbeeld voor als kind wanneer hij chatberichten stuurt naar het kind. Het kind denkt na een poosje kletsen dat hij een vriendje gemaakt heeft en zodra hij beseft dat iets misschien niet klopt, is het vaak al te laat en zijn er bijvoorbeeld al foto’s gedeeld.
Zonder het door te hebben in gesprek raken met een digitale kinderlokker kan iedereen overkomen: meisjes en jongens van alle leeftijden. Kinderen hebben vaak te laat door dat ze in de val worden gelokt, omdat digitale kinderlokkers geniepig te werk gaan.
Het Jeugdjournaal heeft een filmpje gemaakt hoe zo’n gesprek tussen een vreemd iemand en een kind kan gaan op bijvoorbeeld Snapchat of Tiktok.
Na enkele simpele opmerkingen en een complimenten is het ijs vaak gebroken. Denk aan opmerkingen zoals: “Gaaf dansje op je pagina, dat kun jij goed!”, “Wat maak je toffe foto’s” en “Ben jij ook 12 jaar?”

Als de vragen beantwoord worden door het kind, is dit een teken voor de kinderlokker om door te gaan. Het vertrouwen is gewonnen en het kind voelt zich fijn: het is gezellig en heeft er een leuk vriendje bij.
De kinderlokker wil juist dat het kind hem gaat vertrouwen, om zo steeds meer te kunnen vragen. Zeker wanneer een kind zelf ook vragen gaat stellen en interesse toont, lijkt de digitale kinderlokker beet te hebben.

Grooming – Niet om te schamen

Zoals ik eerder al aangaf: het kan iedereen overkomen. Er is absoluut geen reden om je als kind te schamen dat je erin getrapt bent. Het is vooral heel erg vervelend en vooral ook belangrijk om dit met de ouders te bespreken.
Natuurlijk is het nog beter als het voorkomen kan worden. Daarom zijn de vaste social media regels heel belangrijk om regelmatig met je kind te bespreken:

  • Vertrouw niemand die je niet kent
  • Geef nooit je echte naam of adres
  • Stuur nooit foto’s of filmpjes
Onlangs was een item over digitale kinderlokkers. In deze blog lees je meer over wat digitale kinderlokkers zijn en hoe zij te werk gaan.

Lees ook: Omegle brengt tieners in aanraking met porno.

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 2 reacties

  1. […] Wanneer ik om mij heen kijk dan zie ik ongelofelijk veel peuters die soms nog amper kunnen praten, maar die wel al druk in de weer zijn met een tablet of smartphone van papa en mama of oma en opa. Vaak spelen ze een spelletje, kijken naar een YouTube filmpje of zitten soms gewoon willekeurig op alle appjes te klikken. Hoewel ik mij kan voorstellen dat het heerlijk is om zo’n kleintje even lekker bezig te zien zodat je je handen vrij hebt om andere dingen te doen, kan ik mij niet voorstellen dat het altijd veilig is. Want wie zorgt ervoor dat er niet geklikt wordt op reclames die zichtbaar zijn tijdens het spelen van het spelletje, of dat er niet naar een 18+ YouTube filmpje gekeken wordt of dat er opeens betalingen worden uitgevoerd of dingen gepost worden op social media? Hoe kunnen we zo’n kleintje beschermen tegen o.a. digitale kinderlokkers? […]

  2. […] is digitaal kinderlokken. Wanneer een volwassene online contact legt met een kind, met de intentie om seksueel misbruik te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.