Talen leren met de Heromask VR Bril

Een VR bril is niet meer weg te denken binnen de huidige techniek. Het is dan ook niet zo gek dat er steeds meer kindvriendelijke producten op de markt komen, rondom het virtual reality gebeuren. Kinderen houden vandaag de dag van het digitale tijdperk en dat moet ook vast en zeker de insteek geweest zijn bij het creëren van de Heromask. Kinderen kunnen op een speelse wijze gaan leren terwijl ze zelf de hoofdrol spelen in een andere wereld.

De Heromask

De Heromask is een VR bril waarbij je leerapps kunt downloaden op je telefoon. Wij testten de Heromask Languages (talen). Op deze manier kunnen kinderen een taal leren, terwijl ze tegelijkertijd een videogame spelen met een VR bril. Belangrijk voor de ouders: je hebt hiervoor wel een telefoon nodig! De apps zijn gratis te downloaden in de PlayStore van Apple of Android, maar later moet je een betaling doen of een code gebruiken om de app te kunnen gebruiken.

Heromask Bundle

Je kunt de Heromask los kopen, maar het is ook mogelijk om een Bundle aan te schaffen, dan heb je niet alleen de VR bril, maar direct een code die je kunt invoeren voor een app (in ons geval dus de talen app). De aanschaf van een bundle is goedkoper dan dat je de Heromask en de apps los van elkaar aanschaft.

Aan de slag met de Heromask

Als je de game hebt gedowload in je App Store kun je aan de slag. Het downloaden van de game zelf is gratis. Vervolgens maak een je een account aan welke je kunt koppelen aan je Heromask. In de bundle zit een code waarmee je, in combinatie met je account, kunt inloggen. Het je alleen de Heromask gekocht (dus zonder bundle)? Dan is dit het moment om te betalen zodat je de app kunt gebruiken.

Talen leren met de Heromask

De bedoeling van het spel is dat je vreemde talen gaat leren. De voertaal van de app is Engels. Ouders dienen dus mogelijk bij te springen voordat de kinderen zelf kunnen gaan spelen. Vervolgens kan je diverse talen kiezen om te gaan leren, namelijk Engels, Duits, Chinees, Spaans en Italiaans. Wij kiezen als eerste voor Duits, uiteraard erg toepasselijk, gezien we in Duitsland wonen en onze kinderen deze taal ook vloeiend spreken. Het is ons in het begin niet echt helder wat we moeten doen, maar na even puzzelen hebben we door dat het aanzetten van het geluid wel zo handig is!

Basiskennis van vreemde taal is vereist

Je kunt in het hoofdmenu kiezen uit diverse spellen, we beginnen met het eerste spel dat er uit ziet als een soort memorie. Echter als het spel begint is het meer een soort van zoekspel. De bedoeling is dat je luistert naar wat de Heromask zegt en je het plaatje er bij zoekt. Het is niet zo dat de Heromask eerst in je eigen taal iets zegt, dat je het plaatje moet zoeken en dat je dán de taal die je wilt leren hoort. (iets wat we wel hadden verwacht bij het leren van een nieuwe taal).

Talen leren met de Heromask VR Bril

Een voorbeeld: Wij kozen het Thema Fruit. De Heromask roept dan een fruitsoort in het Duits ‘Kirsch, Apfel of Zitrone’. Door je gezicht te draaien zie je meerdere fruitstukken om je heen vliegen. Heb jij je fruitstuk gevonden, dan selecteer je die door de knop rechts onderop de Heromask. Er komen steeds meer fruitsoorten bij die niet alleen op elkaar lijken, maar ook een gelijke soort klanken hebben. Het zoekspel wordt daardoor steeds lastiger, wat voor meer uitdaging zorgt. Het valt ons op dat de uitspraak van de Duitse taal niet altijd even optimaal is, of niet altijd even goed te horen is wat de Heromask nou precies zegt. Ken je de woorden niet? Dan is het even puzzelen welk afbeelding je er bij moet zoeken. Je zult dan even geduld moeten hebben.

Benieuwd hoe het er uit ziet voor de toeschouwers? Check onze korte preview video van de Heromask!

Zoekthema’s

Je kunt kiezen voor diverse thema’s om te zoeken. Bijvoorbeeld getallen, emoties, school, sport, landvlaggen, groenten, lichaamsdelen of de stad. Je moet dan alleen wel weten welk woord bij welke afbeelding hoort. Vooral bij het thema emotie is dat niet altijd even makkelijk, want wees eerlijk, ken jij als volwassene elke emotie in een andere taal?

Talen leren met de Heromask VR Bril

Diverse spellen

Je kunt (in elke taal) diverse zoek spellen spelen: zo kun je een race doen waarbij je onderweg het juiste item moet zoeken, of je vliegt op een eenhoorn over een baan waarbij je moet kiezen uit twee plaatjes. Bijvoorbeeld links een appel en rechts een banaan. Als de Heromask dan Apfel zegt, moet je de weg links voortzetten.

Talen leren met de Heromask VR Bril

Voor wie is het geschikt

Als je ooit de stap zet om te verhuizen naar het buitenland, weet je dat je te maken gaat krijgen met andere talen. Wij zette die stap een paar jaar geleden en dat betekent dan ook dat onze kinderen meertalig worden opgevoed. Wij vinden het dan ook erg leuk om een nieuwe taal te leren. Toen we de mogelijkheid kregen om meerdere talen te leren via een VR bril konden we dit aanbod natuurlijk niet afslaan. Onze kinderen zijn op dit vlak dan ook erg leergierig waardoor de Heromask bij ons thuis ook wel goed van pas komt. De Duitse taal modus ging ons dan ook makkelijk af. Tyke kan op deze manier haar Engels een beetje bijspijkeren en Sem heeft inmiddels Spaans in zijn studie zitten, dus die kon mooi aan de slag met Spaans. Zoals hierboven al beschreven is het een vereiste om de basis van een vreemde taal al te kennen. Dat maakt het voor jongere kinderen die geen kennis hebben van een andere taal niet zo makkelijk speelbaar. Jongere kinderen kunnen het wel spelen, maar dan moeten ouders bijstaan. Bijvoorbeeld als er in het Duits gezegd wordt ‘Krankenhaus’ kan je als ouder zeggen ‘oke, je moet nu het ziekenhuis zoeken’. Op deze manier kun je wel samen leren.

Talen leren met de Heromask VR Bril

Mama leert Chinees

Onze kinderen vonden het erg leuk om even met de Heromask te spelen, maar dit kwam vooral door de spelletjes. Wij ouders wilden natuurlijk ook even ervaren hoe het was. Ik ging voor Chinees. Ik ken geen woord van die taal en op deze manier kon ik het even testen zoals onze kinderen het ook testen. Zonder enige kennis van de taal. Het was dus vooral gokken! Hoewel ik wel heel erg hard om kon lachen, want probeer dat maar eens na te praten. Bij simpele dingen, bijv. kleuren, kan je hier en daar nog wel wat onthouden door middel van herhalen herhalen en herhalen. Of dit voor jonge kinderen ook zo is? Wat mij ook opviel is dat mij totaal niet duidelijk was wat je nou precies moet doen, dus terwijl je speelt moet je er ook nog achter komen wat er van je verwacht wordt. Ik geef het snel maar weer door aan Tyke.

Talen leren met de Heromask VR Bril

Conclusie – Heromask

De Heromask is wel een leuke gadget om te hebben. Let op: Het gaat wel gepaard met je telefoon. Onze kinderen hebben geen telefoon en zijn dus afhankelijk van onze telefoon.
Het gamen met een VR bril geeft wel een super leuk effect, je moet het echter niet te lang spelen, want dan word je een beetje dizzy. Het advies is maximaal 20 minuten.
Het talen leren is wat ons betreft meer een zoek spel dan dat je talen leert op de klassieke manier, dit omdat je niet eerst het woord in de eigen taal te horen krijgt en je ook geen zinnen leert.

Heromask informatie


Review door Marieke – De Nijhofjes
Voor deze review hebben wij een Heromask ontvangen


- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.