Is Among Us geschikt voor een 8-jarige?

Wat is Among Us en is het geschikt voor een 8-jarige?

Uit het niets was daar dit najaar ineens Among Us. Among Us is geen nieuwe game, maar ineens wel immens populair. De reden? YouTubers natuurlijk! Tenminste, die zorgden ervoor dat het wereldwijd ineens volop gespeeld werd. Maar de echte reden zit wat anders. En nog belangrijker: is Among Us geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder?

Among Us update –> Nu ook op Nintendo Switch!

Update december 2020: Among Us is vanaf nu ook beschikbaar op Nintendo Switch. Je betaalt iets meer dan 4 euro en dan kun je het spel dus ook op je Switch spelen, samen en tegen spelers die op hun tablet of smartphone spelen.

Wat is Among Us en is het geschikt voor een 8-jarige?

Wat is Among Us?

Among Us bestaat al sinds 2018. Opvallend, aangezien de game dus al ruim 2 jaar oud is, maar nu pas populair geworden is. Het spel gaat over een ruimteschip. Je zit met een aantal spelers in dit ruimteschip en moet zien te overleven. Maar….we hebben een mol! Er zit namelijk een verrader (of meerdere) in de groep. Among Us speel je met een groep van 10 mensen.
Zodra je een spel start, krijg je automatisch een rol toegewezen. Dat is een Crewmember (dan moet je proberen te overleven) of een ‘Imposter’ (dan ben je de bedrieger en wil je de andere spelers dood hebben).

Iedere groep kan 1 tot 3 Imposters hebben. Het kan dus zijn dat er meerdere mollen in het spel zijn, maar dat weet je vooraf niet.
Als Imposter is het jouw intentie om het de Crewmembers lastig te maken, zodat ze uiteindelijk niet overleven. Maar als Crewmember kun je ook winnen, namelijk door taken (tasks) uit te voeren. Hierdoor repareer je het schip of de basis waar je je op bevindt en winnen de Crewmembers.

GamesGames

Chatten

Tijdens het spelen van Among Us kun je verdachte situaties tegenkomen. Denk aan een verrader of een lijk. Je kunt hier een melding van maken en vervolgens opent er een chat. In de chat ga je vervolgens met elkaar bespreken wie er weggestemd moet worden. Je kunt het spel een beetje vergelijken met Wie is de Mol, maar ook met Weerwolven. Het is een soort combinatie van deze twee.

Nadat er met elkaar gesproken is in de chat, is het de bedoeling dat er iemand uit gestemd wordt. Eenmaal eruit gestemd, ben je ook direct uit het potje. Of je nu Imposter of Crewmember bent. Je kunt dan een nieuw potje starten.

Het chatten gaat voornamelijk in het Engels, aangezien het hele spel ook Engelstalig is.
Wat positief is, is dat je dus niet het hele spel door kunt chatten. Je kunt alleen maar op bepaalde momenten chatten en dan ook nog maar een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 minuut. Eigenlijk is iedereen in die ene minuut zo druk met bespreken wie de Imposter is, dat er vrijwel niet over andere dingen gesproken wordt.
Er is ook geen privé chat mogelijkheid in Among us, dus ook dat is positief.

Waarom is Among Us ineens NU zo populair?

Nou, ten eerste omdat YouTubers het massaal gingen spelen. Maar dat had natuurlijk ook weer een reden. En dat heeft alles te maken met corona. Want Among Us is een spel dat je samenspeelt, waar je contact hebt met anderen. Het sociale aspect aan deze game maakt dat het nu ineens veel meer gespeeld wordt en dus zo razend populair geworden is.
Het is daarnaast ook een laagdrempelige game: je wordt niet sterker qua level, je kunt direct beginnen met spelen en je hebt geen uren oefening nodig.

Among Us kun je gratis downloaden op Android en iOS. Mocht je de advertenties willen verwijderen uit het spel dan kan dit tegen betaling.

Maar is Among Us geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar?

Ik benoem hier bewust de leeftijd 8 jaar, omdat ik persoonlijk vind dat dit spel voor kinderen jonger dan 8 jaar sowieso niet geschikt is. Je probeert elkaar te doden, er is een chat: daarom sowieso niet voor kinderen onder de 8 geschikt.
In de PlayStore wordt het spel aangeduid voor kinderen vanaf 9 jaar.

Wat goed is om te weten is dat deze game wel data verzamelt tijdens het spelen. Als je de app opent, wordt dit vermeld.
Daarnaast speel je het spel dus met anderen en is er een chatvenster. Het feit dat je met elkaar kunt chatten brengt altijd een risico met zich mee.
Dat wil niet zeggen dat een 8-jarige het dan niet kan en mag spelen, maar het wil wél zeggen dat je hier afspraken over moet maken met je kind.
Daarbij zijn de basisregels belangrijk: nooit vertellen hoe je heet, waar je woont en hoe oud je bent. Ook vertel je niets over je persoonlijke situatie zoals waar je naar school gaat, waar je te vinden bent op social media, enzovoorts.

among us

Censor Chat in Among Us

Een optie waar ik enthousiast over ben is de Censor Chat. Als je deze aanzet worden scheldwoorden geblokkeerd. Dit haalt in ieder geval het merendeel van dit soort woorden weg, maar uiteraard kunnen mensen daar altijd omheen werken als ze willen.

Alleen met vrienden spelen

Een tweede optie waar ik enthousiast over ben is spelen met een private link. Als je deze link naar vrienden stuurt, kun je met je vrienden een privé potje spelen. Zo kan er dus niemand bij jou in het spel komen en speel je dus met alleen bekenden. Uiteraard is dat de meest veilige manier, maar het is waarschijnlijk wel pas leuk als je met een groep van minimaal 6 mensen bent…en dat is natuurlijk de vraag of dat dat lukt.

In de test

Uiteraard hebben we ook zelf Among Us uitgetest, om eens te kijken wat er zoal gebeurt in een spelletje en hoe het er in de chat aan toe gaat.
Het goede nieuws is dat ik eigenlijk geen enkele keer van alle potjes die ik zelf of mijn kinderen gespeeld hebben iets vervelends gelezen heb in de chat. Het lijkt erop dat Among Us het echt goed onder controle heeft en het feit dat er maar zo’n korte tijd een chatmogelijkheid is, maakt dat echt contact hebben met elkaar over andere dingen dan het spel zelf zeer lastig is.

Conclusie: Among Us voor een 8-jarige: ja of nee?

Among Us is geschikt voor een 8-jarige mits jij als ouder het akkoord vindt dat je kind een spel speelt waar figuurtjes elkaar proberen te vermoorden. Dan zie je bijvoorbeeld op dat moment een Among Us poppetje met een pistool of mes in beeld. Het is allemaal getekend en dus niet vergelijkbaar met wapens zoals in Fortnite bijvoorbeeld.


Among Us is geen nieuwe game maar ineens wel immens populair. Maar hoe speel je het en is Among Us geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder?

Lees ook: Is Brawl Stars geschikt voor een 8-jarige?
- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 3 reacties

  1. […] Lees ook: Among Us: geschikt voor kinderen? […]

  2. […] grote namen zoals Fortnite die uit de lijst verdwenen zijn.De winnaar was natuurlijk te verwachten: Among Us was razend populair in […]

  3. […] Na Fall Guys kwam ineens Among Us, een spel dat je op de tablet of smartphone speelt. Onwijs populair bij bekende YouTubers én gratis te spelen (met vriendjes) dus begrijpelijk dat dit een hype werd! Lees hier alles over Among Us. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.