Voordelen van bijles voor je kind(eren)

Voordelen van bijles voor je kind(eren)

Steeds meer ouders in Nederland kiezen ervoor om hun kinderen bijles te geven. Dit geldt voor zowel jonge leerlingen op de basisschool als tieners die naar de middelbare school gaan.

De coronacrisis heeft onder andere invloed op de manier hoe kinderen leren en lezen. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlandse tieners slecht begrijpend kunnen lezen in vergelijking met leeftijdsgenoten uit andere landen? In dat geval kan bijles absoluut helpen. In dit artikel lees je meer over de voordelen van bijles voor jouw kind(eren).

Wanneer kiezen voor bijles?

Misschien vraag je je af wanneer je bijles moet inschakelen voor je kind. Merk je dat je zoon of dochter niet mee kan komen met zijn of haar klasgenootjes? Of zie je voortdurend slechte cijfers bij een bepaald vak? In dat geval is het nemen van bijlessen absoluut aan te raden. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind minder goede cijfers haalt bij bijvoorbeeld Nederlands of rekenen. Als ouder heb je vaak geen tijd of beschik je niet over de nodige kennis om je kind zelf van alles bij te leren. In dat geval komt een externe leraar die bijles kan geven als geroepen.

Bijles is op maat en dus persoonlijk

Waar je kind bij een gewone les op school misschien niet helemaal mee kan komen, kan hij of zij dat des te beter bij een bijles in één of meerdere vakken die hij of zij moeilijk vindt. Het grootste voordeel van bijlessen is dat dergelijke lessen op maat gemaakt worden. Er wordt specifiek aandacht gegeven aan het onderdeel waar jouw kind moeite mee heeft. Door deze persoonlijke aanpak is de kans groter dan bij een normale les dat je kind iets leert. Heeft hij of zij bijvoorbeeld moeite met Nederlands? Ga dan voor een bijles Nederlands. Lukt het hem of haar niet om te rekenen? Kies dan voor een bijles in cijfers.

Bijles zorgt voor betere ontwikkeling en cijfers

Een ander voordeel van bijles is dat je je kind stimuleert om zichzelf te ontwikkelen. Hij of zij moet weten dat je ook bij vakken die je niet direct liggen moeite moet doen om het alsnog te begrijpen. Omdat de externe leraar waarschijnlijk niet zoveel leerlingen heeft als een schooldocent is er meer aandacht voor de leerling. Mocht er een leerachterstand ontstaan dan kan hij of zij sneller ingrijpen om nog erger te voorkomen. Een extra voordeel is dat er leraren te huur zijn die gespecialiseerd zijn in bepaalde vakken.

Beter leren met bijles

Tot slot: op de een of andere manier helpt bijles door een vreemde vaak beter dan wanneer je als ouder bijles gaat geven. Dat komt omdat de meeste mensen, zowel kinderen als volwassenen, meer te beïnvloeden zijn door vreemden dan door bekenden. Ken je het spreekwoord ‘vreemde ogen dwingen’? Dat betekent dat je van een vreemde, in het speciaal een expert in z’n vak, eerder iets aan zal nemen dan van een bekende. In het geval van bijles is dat dus wel zo prettig. Op die manier stimuleer je je kind om echt wat te doen aan het leren en/of het maken van huiswerk.

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.