De beste beamer om kinderfilms te laten zien: voordelen & tips

De beste beamer om kinderfilms te laten zien: voordelen & tips

Wil je je kinderen een gave film laten zien, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt je kind achter de televisie zetten, een laptop gebruiken om de film te laten zien of kiezen voor het gebruik van een beamer ofwel projector. De laatste jaren is een beamer voor het afspelen van kinderfilms steeds populairder geworden. Waarom is dat zo? Wat maakt het gebruik van een projector om films te laten zien aan je kids zo handig? In dit blogartikel hebben we de voordelen van het gebruik van een beamer voor je op een rijtje gezet en geven we je tips om de beste beamer te kopen

De voordelen van een beamer voor projectie van films

Het gebruik van een projector voor het tonen van kinderfilms heeft een aantal interessante pluspunten. In de eerste plaats is een beamer ideaal omdat je hiermee de betreffende kinderfilm op een groot oppervlakte kunt projecteren, variërend van 1 tot wel 5 meter (bij grote beamers zelfs meer) doorsnee. Hiermee is een beamer ideaal om te gebruiken voor een kinderfeestje of om een eigen thuisbioscoop te creëren. Met een beamer kun je perfect een bioscoopervaring scheppen door de film te projecteren op de muur. Naast de projectiemogelijkheden die je hebt, is een beamer gebruiken ook ideaal in combinatie met een goede soundbar of boxen.

Hierdoor zorg je niet alleen voor een mooi visueel effect, maar kun je je kind(eren) ook verrassen met een unieke geluidservaring. Hierdoor hebben kinderen nog meer het idee dat ze in een bioscoop zitten en worden ze écht meegezogen in de film die ze aan het kijken zijn. Een derde pre van projectors is dat deze uiterst flexibel inzetbaar zijn. Je kunt ze overal neerzetten waar je wilt en ook de afstand met een zoomlens instellen om het beeld perfect scherp te krijgen. En je hebt daarbij geen tv nodig, maar kunt gewoon op de muur of op een uitklapbaar scherm projecteren. Ten slotte is een voordeel van beamers dat er veel te kiezen valt. Zowel qua prijzen, lichtsterkte, scherpte, als merken en typen is er voor elk wat wils. Dat kan het moeilijk maken om een geschikte projector te vinden. Om je te helpen een voor jou passende aankoop te doen, hebben we hieronder een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet die je helpen bij het uitkiezen van een passende beamer.

Let op de lichtopbrengst van de beamer

Wanneer je een beamer gaat kopen, dan is een van de belangrijkste aandachtspunten de lichtsterkte ofwel lichtopbrengst van de projector. De lichtopbrengst van beamers wordt weergegeven met een getal, dat ANSI (American National Standards Institute) wordt genoemd en het aantal lumen (een meeteenheid voor lichtkracht) weergeeft. Het is niet zo dat hoe meer lumen een beamer heeft, bijvoorbeeld 4000, hoe beter de projector is. Het gaat er namelijk om waarvoor je de beamer wilt gebruiken. Een film voor kinderen op een beamer draai je in een donkere ruimte. Je hebt dan juist niet een beamer nodig met een hoog aantal lumen, maar met een wat lager getal. Ideaal is dan een lumen-niveau dat tussen de 1000 en 2000 ligt. Wil je echter een presentatie gaan houden in een wat lichtere kamer, dan moet het aantal lumen wel hoger zijn dan gemiddeld.

Contrast en resolutie

Beamers en projectors variëren verder behoorlijk als het gaat om mogelijk contrast (in jargon bekend als contrastratio) en op het niveau van resolutie. De mate waarin de beamer contrast kan aanbrengen, is van belang om kleurverschillen goed te kunnen projecteren. Wanneer je een beamer gebruikt om kinderfilms mee te laten zien, dan heb je een HD beamer nodig meet een hoge contrastwaarde en een goede resolutie. Voor kinderfilms of bioscoopfilms in huis kijken kun je het beste kiezen voor een HD-beamer met een hoge contrastratio van 10.000:1 of hoger. Dit is nodig omdat er in film veel kleurverschil voorkomt. Gebruik je een projector alleen voor eenvoudige presentaties.

Kies voor kwalitatief goede beamerlampen

Beamers hebben heel wat te verduren. Daarom is een kwalitatief goede beamerlamp kopen om je kinderen mooie films te kunnen laten zien erg belangrijk. Conventionele lampen voor beamers hebben een levensduur van zo’n 2000 tot 4000 uur. Je kunt echter ook kiezen voor een LED-beamerlamp, die tot wel 30.000 uur meegaan. Deze lampen zijn wel minder krachtig, maar gezien hun lumen nog steeds geschikt om te gebruiken voor het laten zien van kinderfilms.


Uitgelichte foto via Shutterstock

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 1 reactie

  1. Goede tips! Wij hebben laatst een beamer gekocht en zitten er ook aan te denken om er een thuisbioscoop van te maken. Met deze tips moet het zeker goedkomen!

    Met vriendelijke groet,

    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.