Bewezen voordelen van videogames spelen

Bewezen voordelen van videogames spelen

We kunnen natuurlijk altijd nadelen benoemen als het gaat om het gamen, maar feit blijft dat enorm veel kinderen en tieners gamen. En dat kan uiteraard ook geen kwaad, zolang het met mate is. En wat blijkt nu, uit nieuw onderzoek? Er zijn een aantal bewezen voordelen aan gamen! Lees maar mee welke voordelen van videogames spelen er zijn.

GamesGames

Rule the Game

Rule the Game, onderdeel van NVPI Interactief, brengt een nieuw onderzoek onder de aandacht (augustus 2020) van The National Literacy Trust The Association of UK Interactive Entertainment (Ukie) en Punguin Random House Children’s. Dit onderzoek gaat over de voordelen van het spelen van games. In het onderzoek is onder andere de relatie onderzocht russen het spelen van games en de vaardigheden van jongeren.
Het onderzoek is gehouden onder 4626 jongeren tussen de 11 en 16 jaar oud.

De resultaten van het onderzoek op een rijtje

  • Videogames kunnen bij jongeren die normaal gesproken niet graag lezen zorgen voor een betere leesvaardigheid en schrijfvaardigheid. 79% geeft aan vaak game-gerelateerde content te lezen en 63% geeft aan zelf erover te schrijven.
  • 73% zegt dat het lezen in videogames hen helpt om zich onderdeel te voelen van een verhaal en 65% geeft aan dat een videogame hen laat denken dat ze iemand anders zijn, wat laat zien dat het empathisch vermogen wordt aangesproken.
  • 3 van de 5 jongeren heeft meer interesse gekregen in het schrijven over of ontwerpen van videogames.
  • 60% van de ouders van de jongeren geeft aan dat hun kind er baat bij had om via videogames te communiceren met vrienden tijdens de Corona Lockdown.

Algehele conclusie uit het onderzoek is dat jongeren die gamen onder andere creatiever zijn, communicaties sterker zijn en beter zijn met taal. Daarnaast zien ze een positieve relatie met de lees- en schrijfvaardigheden en het inlevingsvermogen van jongeren.
Met name het lezen van game-gerelateerde blogs, reviews en boeken (zoals deze Minecraft boeken) is een mooie bijkomstigheid en voor mij persoonlijk ook herkenbaar: mijn kinderen lezen die inderdaad ook.

Een grote groep jongeren gaf ook aan door het gamen even een break te krijgen van de stress of lastige situaties, zeker tijdens de lockdown.

Blijf alert

Mooie resultaten dus en goed dat er ook een keer een positieve kant en voordelen van videogames worden uitgelicht. Uiteraard neemt dit niet weg dat afspraken en regels rondom het gamen zeer belangrijk zijn.

En nu? Toch maar het MEGA populaire Fall Guys cadeau doen aan je kind?

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 4 reacties

  1. […] waarin het onderzoek is uitgevoerd blijkt dat ouders steeds vaker (+5%) vinden dat het spelen van videogames goed is voor de sociale vaardigheden van hun kind. Ook geven ouders dit jaar vaker aan (+3%) dat […]

  2. ogfeirtgaerètydyfdhssfeuyzrfghduyfgeyufgeyzgfduysigfez

  3. […] gameconsole is in veel huishoudens niet meer weg te denken. Echt erg is dit helemaal niet want door onderzoek is het bewezen dat het juist bijdraagt op diverse vlakken aan de ontwikkeling van een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.