Wat is de Blue Whale Challenge en is het gevaarlijk?

Wat is de Blue Whale Challenge en is het gevaarlijk?

Wellicht heb je al ooit van de Blue Whale Challenge gehoord: deze challenge is namelijk al eens eerder opgedoken in Nederland. Deze gevaarlijke challenge kwam onlangs weer in het nieuws bij het Jeugdjournaal, omdat hij zijn comeback gemaakt heeft. Helaas kunnen we wel zeggen, want deze challenge is geen challenge waar je je kind mee in aanraking wil laten komen! In dit artikel leg ik je uit wat de gevaarlijke Blue Whale Challenge inhoudt en waarom de Blue Whale Challenge gevaarlijk is.

Wat is de Blue Whale Challenge?

De challenge draait om het uitvoeren van opdrachten. Je wordt via een berichtje (via met name Snapchat, Instagram of TikTok) gevraagd om mee te doen aan een challenge. In het begin lijkt het spannend en interessant, maar als je niet meer mee wil doen of opdrachten niet uitvoert, gaat diegene die het bericht gestuurd heeft dreigen. Er wordt gezegd dat ze je telefoon kunnen hacken, gegevens over jou openbaar maken of andere erge dingen doen als je niet luistert.

Is de Blue Whale Challenge gevaarlijk?

De opdrachten die je krijgt worden steeds heftiger. Ze willen dat je in 50 dagen 50 opdrachten uitvoert. Denk aan ‘zet een kras op je arm’ en ‘kijk een enge film midden in de nacht’. Er wordt toegewerkt naar de 50e opdracht, waarin wordt aangegeven dat je zelfmoord moet plegen door van een hoog gebouw af te springen. Bi-zar.
De vorige keer dat deze challenge op kwam zijn er daadwerkelijk een aantal jongeren overleden door het volgen van de opdrachten van de challenge. In Nederland is dit tot op heden nog niet voorgekomen, maar in andere landen helaas wel.
Het antwoord is dus kort maar krachtig: ja. De Blue Whale Challenge is gevaarlijk.

Wat moet je doen als je kind voor de Blue Whale Challenge wordt uitgedaagd?

Het beste wat je kind kan doen is niet reageren. Maak een printscreen van het bericht en verwijder het vervolgens direct. Tot slot blokkeer je de gebruiker.
De printscreen kun je gebruiken om aangifte te doen bij de politie. Waarschijnlijk is het lastig voor de politie om iets mee te doen omdat het om anonieme nep-accounts gaat, maar het kan geen kwaad om het alsnog bij de politie te melden.

De challenge is nep

Belangrijk om te weten is, is dat de challenge nep is. Diegene die je kind bedreigt heeft geen enkele gegevens en kan ook niet je telefoon hacken.
Stel dat diegene die jou een bericht stuurt wel iets van jouw gegevens heeft, zoals je adres of telefoonnummer, dan is de kans groot dat het een bekende van je is die jou bang probeert te maken. In alle gevallen geldt: verwijderen en blokkeren. Indien mogelijk kun je het account ook rapporteren.

In dit artikel leg ik je uit wat de gevaarlijke Blue Whale Challenge inhoudt en waarom de Blue Whale Challenge gevaarlijk is voor kinderen.

Uitgelichte foto via Shutterstock

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 1 reactie

  1. […] Snapchat is een bekende en populaire app in Nederland. De kans dat je deze app op de telefoon van je tiener vindt is daarmee ook wel groot. Geen paniek, het is niet per definitieve een gevaarlijke app. Maar, hij moet wel genoemd worden. De app wordt enorm veel gebruikt en gelukkig kán de app ook heel leuk zijn. De Snapchat filters zorgen voor veel lol bij tieners. Het gevaar in deze app schuilt hem in het feit dat afbeeldingen 24 uur zichtbaar blijven en dat deze eenmalig bekeken kunnen worden. Sommige tieners denken dat het daarmee veilig is om een foto te sturen, maar een printscreen kan altijd gemaakt worden. De verzender kan dan wel zien dat er een printscreen gemaakt is. Maar…inmiddels bestaan er tal van apps die ervoor zorgen dat de verzender níet kan zien dat er een printscreen gemaakt is. Naast de foto’s kun je ook chatten met anderen. Ook hier geldt dat er printscreens van gemaakt kunnen worden.Snapchat is behalve leuk helaas dus echt een app om in de gaten te houden. Er zijn veel gevallen van cyberpesten bekend met deze app.Let ook bij dit soort apps op challenges die verspreid worden, zoals de Blue Whale Challenge. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.