Is Brawl Stars geschikt voor een 8-jarige?

Is Brawl Stars geschikt voor een 8-jarige?

Brawl Stars: de kans dat jij als ouder van een kind tussen de 6 en 12 jaar hiervan gehoord hebt, is groot. Want Brawl Stars is een enorme populaire app voor kinderen, tieners en ook onder volwassenen. Als je op YouTube kijkt staat het vol met YouTubers die Brawl Stars gamevideo’s opnemen. Eigenlijk is het wat dat betreft vergelijkbaar met het populaire Fornite spel.
Maar wat is Brawl Stars voor een spel en is Brawl Stars voor een 8-jarige, of ergens rond die leeftijd, wel een geschikt spel?

–> Shop hier je Brawl Stars etui, speelfiguren, sleutelhanger, mondkapje en nog veel meer <–

Wat is Brawl Stars?

Brawl Stars is een game app en dus niet speelbaar op de PlayStation bijvoorbeeld. Je speelt Brawl Stars op een smartphone of tablet.
Maar uiteraard geldt: wat niet is kan nog komen, want gezien de populaireit van deze game zou het zomaar kunnen dat dit spel een keer uitgebracht gaat worden voor de gameconsoles. Er zijn bijvoorbeeld wel al heuse Brawl Stars kampioenschappen!

Brawl Stars is bedacht door Supercell, tevens de bedenker van het populaire Clash Royal. Ook dit is een game app die erg populair is.
Maar goed, over Brawl Stars dus. Het is een vechtspel, aangezien je door andere figuren te verslaan kunt winnen. Er zijn verschillende mogelijkheden waarin je kunt spelen. Je kunt solo spelen of samenwerken met anderen én sinds kort heeft het spel zelfs een ‘Brawl Pass’, dat te vergelijken is met de Battle Pass bij Fortnite.

Hoe speel je Brawl Stars?

Om te beginnen kies je een evenement uit. Er zijn verschillende evenementen te spelen. Zo heb je edelstenengraai, waarbij je als team met drie knokkers (de figuurtjes waarmee je speelt) als eerste 10 edelstenen moet zien te verzamelen. Bij Premie is het de bedoeling dat je als team van drie knokkers de meeste andere knokkers verslaat en bij Belegering battle je tegen een ander team waarbij er ook robots in het spel komen. Andere evenementen zijn onder andere showdown (solo en duo variant), baasgevecht (met alle knokkers samen tegen één baas), knokbal (soort voetbal) en kraak de kluis, waarbij je de kluis met edelstenen van het andere team kapot moet maken.

knokbal brawl stars

Om een evenement te spelen heb je een knokker nodig. Je kunt alle knokkers in Brawl Stars gratis krijgen door te spelen, maar de ene knokker is zeldzamer dan de andere. Je ontvangt knokkers door knokdozen te verdienen en te openen. Deze knokdozen kun je weer verdienen door evenementen te spelen en door speciale Brawl Pass missies te doen.

Een knokker kan steeds sterker gemaakt worden door hem levels omhoog te brengen. Ook dit is gewoon gratis: je verdient krachtpunten voor je knokkers en met de munten die je in het spel verdiend kun je de knokkers op een hoger niveau brengen.

Zodra je een evenement en een knokker gekozen hebt, kun je starten. Als je geen solo spel doet, wordt je automatisch gekoppeld aan een andere speler/spelers. Je kunt verder niet met hen chatten, dus dat is helemaal veilig.

knokker kiezen brawl stars

Gratis Brawl Pass

Sinds mei 2020 is de Brawl Pass geïntroduceerd in het spel. Op de tijdlijn van de Brawl Pass kun je precies zien bij welke stap je wat verdiend. Dat zijn onder andere verschillende boxen met verrassingen. Denk aan nieuwe knokkers, gadgets en sterrenkrachten (hiermee wordt je knokker sterker/beter), krachtpunten en geld.

Voor al deze beloningen hoef je de Brawl Pass dus niet aan te schaffen. Gelukkig ook maar, want die pas is behoorlijk duur! Je koopt hem voor 169 edelstenen. Nu krijg je de edelstenen wel gewoon gratis in het spel, dus als je lang spaart kun je zonder echt geld uit te geven gewoon de Brawl Pass kopen.
Edelstenen kopen voor echt geld kan dus ook, maar dat kost je bijvoorbeeld voor € 10,99 voor 170 edelstenen.

Wanneer je echt geld uitgeeft in de shop van Brawl Stars, kun je een contentmaker steunen met jouw aankoop. Dit kost jou niets meer, maar je helpt de contemtmaker er wel mee. Dit zijn bijvoorbeeld YouTubers en grotere gamers. Zij hebben een eigen speciale code die je in kunt voeren in de shop. In vlofs roepen YouTubers wel eens op om hun code in te voeren. Dit kan kinderen triggeren om een aankoop te willen maken.

Is Brawl Stars geschikt voor een 8-jarige?

Brawl Stars voor kinderen van 8 jaar (en jonger)?

Vraag je je als ouder af of Brawl Stars voor 8-jarigen geschikt is, dan is het lastig om daar één antwoord op te geven. Dat heeft namelijk ook met je persoonlijke mening te maken. Mijn persoonlijke mening is: ja, Brawl Stars is geschikt voor 8-jarigen. Het zijn allemaal grappige figuurtjes en is komt geen bloed als een knokker af is. Sommige knokkers schieten met bijvoorbeeld waterpistolen of een busje spray. Anderen vechten wel met een knuppel, bommetjes of een bazuka, maar omdat alles er speels uit ziet, vormt dit wat mij betreft geen probleem.
Je kind kan met vriendjes die ook deze game hebben samen spelen, maar kan ook gewoon alleen (en met onbekenden, zonder communicatie verder) gespeeld worden.

Heb je trouwens een ECHTE Brawl Stars fan thuis? Dan kun je hem of haar vast en zeker verrassen met dit Brawl Stars speelgoed!

Is Brawl Stars geschikt voor een 8-jarige?

Maar…

Je kunt ook communiceren via de chat met elkaar (en vreemden), dus dat is een belangrijk punt van aandacht voor jou als ouder. Je kunt je namelijk laagdrempelig aanmelden voor een club en daarmee automatisch voor een chat. Bespreek met je kind hoe hij hiermee om kan gaan.

Doordat je in de meeste evenementen met een team het spel speelt (met bekenden of onbekenden) kan het voorkomen dat je pech hebt. Sommige spelers staan stil, doen niks of rare dingen. Dat kan frustratie opleveren bij je kind. Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar het komt wel voor. Zeker wanneer je speciale evenementen speelt, die maar af en toe plaatsvinden, is het frustrerend wanneer een teamlid niets doet.

In de app kunnen aankopen gedaan worden, dus zorg ervoor dat je kind niet op smartphone speelt waar automatisch betalingen gedaan kunnen worden. Stel àltijd een wachtwoord in voor Playstore betalingen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

leuke app 8 jaar kinderen spelen

Verslavend

Brawl Stars kan verslavend werken. Meer punten halen, meer knokkers unlocken, verder komen in de Brawl Pass, spelen met je vriendjes samen, YouTube filmpjes kijken over Brawl Stars: het komt er allemaal bij kijken. Maar met goede afspraken over schermtijd hoeft Brawl Stars geen gevaar te vormen.

En nog een kleine tip als je zelf als ouder stiekem ook wel van dit soort spelletjes houdt: speel samen! Mijn jongens vinden het geweldig als ik een paar potjes met ze mee speel. Dan heb je meteen ook een laagdrempelige manier om met elkaar te praten over de veiligheid in het spel en weet je ook waar je het over hebt.

Wat is Brawl Stars voor een game en is Brawl Stars voor een 8-jarige een geschikt spel? Ik vertel je alles over deze app en of het voor kinderen geschikt is

Lees ook: Fall Guys: is dit populaire spel veilig voor kinderen?

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 26 reacties

 1. […] Edelstenen kopen voor echt geld kan dus ook, maar dat kost je bijvoorbeeld voor € 10,99 voor 170 edelstenen. Wanneer je echt geld uitgeeft in de shop van Brawl Stars, kun je een contentmaker steunen met jouw aankoop. Dit kost jou niets meer, maar je helpt de contemtmaker er wel mee. Δείτε την πλήρη απάντηση […]

 2. Marcellina Wolffensperger

  Mijn jongens (11 en 6jaar) worden er enorm strijdbaar, chagrijnig en prikkelbaar van. Uit frustratie, prestatiedrang. Ze denken aan niks anders. Raffelen andere dingen af en zijn gedemotiveerd voor alles daarbuiten. Na de zoveelste ruzie bij de jongens onderling en grote mond richting mij, heb ik het ze het spel laten verwijderen.

 3. Hoi allen,

  Hoe gaat jullie om met 8 tor 10 jarige die in de Brawl stars club er soms worden uitgegooid en dan weer worden toegevoegd. Als er iets gebeurd op school merken wij dat de primaire reactie “uit praten” wordt overgeslagen en de actie is iemand eruit gooien. Wat natuurlijk wat doet met het gevoel van het kind. Wat vinden jullie hiervan? Wat mag en wat zijn daarin de oude omgangsvormen met elkaar?

 4. […] wat is Brawl Stars, nu precies? Kort gezegd is het een vechtspel, aangezien je kunt winnen van anderen door tegen ze te vechten en ze te verslaan. Wel is deze game […]

 5. Mijn zoon heeft de afgelopen 2 maanden meer dan €250 uitgegeven aan edelstenen. Hij beweert dat doordat hij dit koopt ook zijn vrienden hierdoor beloningen of bonussen van het spel krijgen. Klopt dit?

  1. Linda - Digitaal Opvoeden

   Wat vervelend. Het is heel belangrijk om een wachtwoord in te stellen op je telefoon zodat er niet automatisch betalingen gedaan kunnen worden door een kind.

   Het klopt dat je een andere speler kunt supporten door jouw aankoop in de shop van Brawl Stars. Dat kost jouw zoon niets extra’s, maar inderdaad krijgt die betreffende speler dan een bonus o.i.d.
   Zover ik weet kan dat alleen bij ‘professionele’ spelers, zoals YouTubers. Die kunnen een eigen code aanmaken. Maar dat weet ik niet zeker.

   1. je kunt niet echt andere mensen met jou geld suporten maar ytbers die kunnen een code aanvragen aan supercell maar dan moet je lid zijn van supercell aleen ytbers met 300k subs of meer hebben krijgen een eige n code als je die invoert krijgt de ytber 1 procent aan de aankoop die je doet maar niet je vrienden of jij zelf groetjes luul

    1. Linda - Digitaal Opvoeden

     Hi Luuk, dat bedoel ik inderdaad ook 🙂

  2. nee je kan aleen voor je zelf gebruiken

  3. dat is niet waar, meneer/mevrouw. Mijn zoontje koopt af en toe ook iets, maar daar heeft alleen hij iets aan.

  4. Nee mevrouw mijn zoon speelt het ook en mag het let beter op uw zoon elke dag zijn brawl stars chekken.

  5. dat klopt niet, wel is het mogelijk bij een aankoop een contente maker te steunen.

  6. heb jij dan geen controle over zijn geld of is hij meerderjarig

 6. […] Lees ook: Is Brawl Stars geschikt voor een 8-jarige? […]

 7. Ik vind het totaal geen geschikt spel , het is zo makkelijk om dingen te kopen in het spel Brawl Stars
  Mijn zoon heeft zonder veel handelingen afgelopen 3 weken voor 3700 euro knokkers gekocht bij Brawl Stars via mijn Apple account
  Dus ouders let op !!! deze mogelijkheid staat standaard open op een ipad !!!

  1. Linda - Digitaal Opvoeden

   Dat is vervelend. Altijd belangrijk om als ouder een wachtwoord in te stellen voor iedere betaling die gedaan kan worden.
   Dat staat niet standaard zo op de iPad, je kiest hier zelf voor bij het instellen van de betaalgegevens.

  2. Ik speel het spel zelf op een iphone 11 en koop regelmatig dingen van mijn eigen geld (ben 17 jaar) maar ik moet ALTIJD mijn apple id opladen via internet bankieren en dan nog extra mijn face id om iets te kopen. en heb hier niets speciaal voor hoeven instellen.

   Dus zolang uw wachtwoorden en vingerafdrukken buiten kinds bereik houd kan er niks gebeuren en zeker niet tot op zulke hoge bedragen.

   Hopelijk heeft u hier wat aan!

  3. Het is en leuk spel en je kunt niet zomaar geld uitgeven je moet je kind dan alles van je zelf geven

  4. dat kan niet als je al 2k edelstenen koopt heb je alles en ook alle knokers

 8. 10000trofeen
  1000gems
  20000coins

 9. […] was het natuurlijk tijd om te testen met het gamen. Met name bij Brawl Stars hadden we problemen met het spelen, dus die hebben we op alle verdiepingen in ons huis getest. En […]

 10. […] me wel verbaasd, is dat Brawl Stars niet in dit overzicht staat. Deze game wordt door onwijs veel mensen gespeeld! Ik kan me dus niet […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.