Schermtijd neemt flink toe in Corona periode

Schermtijd neemt flink toe in Corona periode

Waarschijnlijk herkenbaar voor velen: de schermtijd van kinderen is flink toegenomen de afgelopen weken. De Corona crisis heeft ervoor gezorgd dat kinderen veel tijd thuis doorbrengen. In veel gevallen moeten de ouders thuis werken en dan is het een flinke uitdaging om kinderen en werken te combineren. Daardoor hebben veel ouders in deze periode de schermtijd-regels wat los gelaten.

Digitaal onderwijs is ook schermtijd

Als eerste is het volkomen logisch dat de schermtijd van kinderen toeneemt in deze Corona periode. Er wordt namelijk digitaal onderwijs aangeboden door vrijwel alle basisscholen. Dat houdt in dat je kind onderwijs volgt via een scherm. Dat kan een laptop zijn, maar ook een tablet of telefoon. Voor kinderen in de bovenbouw geldt dat ze gemiddeld zo’n 2 uur per dag via een scherm thuisonderwijs krijgen. Daarnaast blijft dan dus ook de normale schermtijd nog over. In totaal heel wat schermtijd dus!
Normaal gesproken mogen kinderen tot zeven jaar oud gemiddeld 1 uur en 45 minuten achter een scherm. In deze Corona periode is dit gestegen naar 2.5 uur per dag.
De grootste stijging is te zien bij kinderen van 5 en 6 jaar: zij kijken gemiddeld 3.5 uur per dag naar een scherm.

Het is goed zo

Ons advies? Het is oké dat de schermtijd nu wat hoger ligt dan normaal. Volgt jouw kind al 2 uur per dag digitaal onderwijs? Laat hem of haar dan ook gewoon later op de dag dat uurtje schermtijd nemen in de vorm van gamen of een filmpje kijken. Dit zorgt voor rust bij je kind en bij jou als ouder. Daarnaast weet je dat dit een tijdelijke situatie is. Zodra de scholen weer open gaan, kunnen de schermtijd regels weer terug naar het normale niveau.
Maak het wel bespreekbaar: waarom mag je kind nu meer op een scherm? En waarom wordt dit dadelijk weer aangepast wanneer de scholen weer opengaan en het normale leven weer opgepakt kan worden. Op deze manier zorg je ervoor dat het geen schermtijd discussie op gaat leveren op het moment dat het weer aangepast wordt.

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 1 reactie

  1. […] alle kinderen al een lange periode thuis zitten vanwege Corona, blijkt uit onderzoeken dat kinderen meer schermtijd hebben dan normaal. Niet gek natuurlijk, want digitaal onderwijs gaat via een scherm en ook om het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.