Corona: Dé tijd om gameverslaafd te worden?

Corona: tijd om gameverslaafd te worden?

Nu alle kinderen al een lange periode thuis zitten vanwege Corona, blijkt uit onderzoeken dat kinderen meer schermtijd hebben dan normaal. Niet gek natuurlijk, want digitaal onderwijs gaat via een scherm en ook om het thuiswerken een beetje behapbaar te maken, is het een uitkomst om je kind even rustig een filmpje te laten kijken.
Maar bij tieners en pubers ligt er een gevaar op de loer. Namelijk het gevaar om in deze Corona periode gameverslaafd te worden.

Wat is een gameverslaving?

Een gameverslaving is een verslaving aan gamen. Het voelt voor de gamer als een gewoonte om te gamen. Eigenlijk staat zijn of haar leven volledig in het teken van gamen. Een gameverslaving wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie als volgt omschreven: “een patroon van speelgedrag dat wordt gekenmerkt door het hebben van verminderde controle over het gamen”.

Als je gameverslaafd bent, vind je het belangrijker om te gamen dan om andere activiteiten te ondernemen, zoals met vrienden optrekken, sporten en andere activiteiten en hobby’s.

Hoe herken je een gameverslaving?

Een gameverslaving herken je niet aan een aantal harde eisen, maar er zijn een aantal symptomen die je kunt herkennen. Wanneer je meerdere symptomen herkent, kan dit inhouden dat het om een gameverslaving gaat.
Het gaat om de volgende gameverslaving symptomen:

  • De gamer heeft het gevoel dat hij dingen in de game kan bereiken die hij in het echte leven niet kan bereiken
  • De gamer leeft steeds meer in de virtuele wereld van de game(s)
  • De gamer heeft moeite met stoppen met gamen
  • De gamer houdt zich niet aan de afspraken rondom de schermtijd
  • De gamer heeft geen interesse meer voor andere hobby’s en activiteiten
  • De gamer hecht minder waarde aan het zorgen voor zichzelf: denk hierbij aan slaaptekort en persoonlijke hygiëne
  • De gamer kan aan niets anders denken dan aan gamen

Zoals je ziet is iemand niet gameverslaafd als hij of zij veel aan het gamen is. De tijd die iemand aan het gamen is zegt dus niets over een verslaving. Met name de manier waarop er met het gamen omgegaan wordt, zegt iets over een gameverslaving.

Hoe ontstaat een gameverslaving?

Een gameverslaving kan op meerdere manieren ontstaan. Een gameverslaving kun je, zoals veel mensen denken, niet alleen krijgen op een PlayStation of andere console. Je kunt ook gameverslaafd raken op je smartphone. Met name de online games die tieners en pubers spelen kunnen het meest verslavend gaan werken.

Een gameverslaving ontstaat dus met name bij online spellen en dan ook met name games waar spelers doelen moeten bereiken. Kijk bijvoorbeeld naar Fortnite: continu krijg je nieuwe doelen en missies om te behalen en het liefste wil je die beste of gaafste skin halen, zodat andere online spelers kunnen zien hoe goed je eigenlijk bent.
Het spelen van spellen zoals Fortnite zorgt ervoor dat je hersenen dopamine en adrenaline aanmaken. Je krijgt er een kik van en als je wint van een ander, voel je je goed.
Op een gegeven moment begint je lichaam aan deze stoffen te wennen, waardoor je lichaam ze mist wanneer je niet aan het gamen bent.

Ook tieners en pubers met weinig tot geen vrienden vinden online in dit soort games wel vrienden en hebben zo contact met anderen. Op deze manier wordt het echte leven even vergeten en voelt hij of zij zich online beter.

Gameverslaafd: wat nu?

Heb jij een vermoeden dat je kind een gameverslaving heeft? Probeer eerst samen hierover in gesprek te gaan. Als dit niet helpt, neem dan contact op met de huisarts. Online zijn er ook heel veel instanties te vinden die je kunnen helpen bij een gameverslaving, maar omdat het er zoveel zijn, zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. Overleg dus met je huisarts waar je het beste terecht kunt.

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Een gameverslaving is een verslaving aan gamen. Het voelt voor de gamer als een gewoonte om te gamen. In Corona tijd wordt je kind sneller gameverslaafd.


Gamefoto via Shutterstock





- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 



3 reacties

  1. […] Stars kan verslavend werken. Meer punten halen, meer knokkers unlocken, verder komen in de Brawl Pass, spelen met […]

  2. […] een positieve kant en voordelen van videogames worden uitgelicht. Uiteraard neemt dit niet weg dat afspraken en regels rondom het gamen zeer belangrijk […]

  3. […] Stars kan verslavend werken. Meer punten halen, meer knokkers unlocken, verder komen in de Brawl Pass, spelen met je […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.