De eerste kinderopvang website met een chatbot

De eerste kinderopvang website met een chatbot

Bij kinderopvang Nummereen werd onlangs een heuse chatbot voor op de website geprogrammeerd. Niet alleen door techneuten, maar ook door de kinderen van de kinderopvang. Ouders kunnen nu 24 uur per dag op de website terecht met hun vragen.

Kinderopvang Nummereen neemt een chatbot in gebruik

Nummereen is hiermee de eerste kinderopvang in Nederland die met een chatbot op de website. Een chatbot zelf is natuurlijk niet nieuw: er zijn al veel bedrijven die een chatbot op de website werkend hebben. Maar binnen de kinderopvang is het iets nieuws! Ik werk zelf parttime ook bij de recruitment afdeling van een stichting waar gehandicapten wonen. Ook wij hebben de chatbot al eens ter discussie gesteld voor onze werken bij website. Zodat potentiële werknemers altijd een chat kunnen sturen en direct reactie krijgen van de chatbot. Uiteindelijk hebben we het niet gedaan, omdat we dan toch het persoonlijke contact zouden missen.

24 uur per dag beschikbaar

Het grote voordeel van een chatbot is dat hij 24 uur per dag beschikbaar is. Een ouder kan zijn of haar vraag dus stellen op het moment dat het goed uitkomt. Als je hem goed instelt, kunnen vragen vaak al beantwoord worden zonder dat er persoonlijk contact nodig is met een medewerker. En als de vraag niet beantwoord kan worden, kan hij bijvoorbeeld automatisch een terugbel verzoek sturen naar een medewerker of je doorverbinden naar een echte medewerker, indien mogelijk.

Met kinderen een chatbot programmeren

Om de kinderen van de BSO (buitenschoolse opvang) mee te nemen in de ontwikkelingen van nu, zijn de kinderen van Nummereen zelf aan de slag gegaan met het programmeren van een chatbot. Onder begeleiding van medewerkers van het chatbotbedrijf en medewerkers van de kinderopvang programmeerden de kinderen vragen en antwoorden in de ‘digitale robot’.

In de praktijk

Natuurlijk wilde ik als ouder deze chatbot wel eens testen. Wanneer je de website van Nummereen opent, word je welkom geheten door de chatbot en hij vraagt of hij je kan helpen. Heb je geen hulp nodig, kun je hem gewoon negeren of weg klikken. Zodra je de chatbot aanklikt, krijg je een aantal onderwerpen waar je uit kunt kiezen. Hier staan de meest gestelde vragen in verwerkt en dit werkt prima. Mocht je er met de chatbot niet uitkomen, word je tijdens kantoortijden doorgezet naar een medewerker die je in de chat verder helpt.
Je kunt er ook voor kiezen om een andere vraag te stellen, die je zelf typt. Helaas kwam er bij mij geen goed antwoord uit en werd ik uiteindelijk doorverbonden met een medewerker.

Ik had eigenlijk verwacht dat het speelser zou zijn, deze chatbot van Nummereen. Zeker omdat ik de informatie kreeg dat kinderen de chatbot mee hebben geprogrammeerd. Maar eigenlijk is daar niets van terug te zien of te merken. Ik had dat wel grappig gevonden, als er een soort van kinder-antwoorden kwamen. Maar misschien dat dat juist ook weer irritatie op zou leveren bij echte geïnteresseerden.

Chatbots worden steeds populairder

Uit een onderzoek van het Capgemini Research Institute (rapport ‘Smart Talk’ eind 2019) blijkt dat chatbots en digitale communicatie assistenten enorm is toegenomen. Maar liefst 50% van de Nederlanders die nu gebruik maakt van deze technologie is daar in 2019 mee begonnen. De chatbots worden ook steeds slimmer, waardoor het gebruikersgemak omhoog gaat.

76% van de organisaties die chatbots en spraakassistenten inzetten, geeft aan aantoonbaar voordeel te hebben gerealiseerd sinds de ingebruikname ervan. Een mooi aantal dus, waardoor de kans dat steeds meer bedrijven hiermee zullen gaan werken groot is.





- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.