“Wat zou jij doen” met een klassenappgroep vol onzin?

"Wat zou jij doen" met een klassenappgroep vol onzin?

Op televisie zag ik de Zapp serie ‘Wat zou jij doen?’ Deze serie gaat over tieners die een bepaald onderwerp behandelen met de vraag wat hun leeftijdsgenoten zouden doen. Deze keer ging het over Pien die zich dood ergert aan haar WhatsApp groep van de klas. In deze klassenappgroep worden enorm veel onzinnige berichten gestuurd.

Klassenappgroep voor nuttige informatie

Pien vindt dat een klassenappgroep bedoeld is voor nuttige informatie. Over huiswerk bijvoorbeeld. Maar de grootste groep kinderen gooit een hoop onzin in de groep. Zo is er een traditie ontstaan om op bepaalde tijdstippen een berichtje te plaatsen dat iedereen de grond aan moet raken. En heel de groep reageert vervolgens met ‘gedaan’ en dat soort onzinnige berichten. Pien vindt dit vervelend, want soms heeft ze wel 200 berichten op een dag over…niets.

Fomo

Uit de klassenappgroep stappen wil ze ook niet, want dan mist ze juist de nuttige dingen waar ook over gesproken wordt. Het welbekende FoMo (Fear of Missing out) is hier 100% van toepassing. Haar vriendinnen erop aanspreken durft ze ook niet goed. Want stel dat haar vriendinnen boos worden?

De druk van een klassenappgroep

De druk van een klassenappgroep wordt nog even extra duidelijk wanneer een jongen uit het panel vertelt dat zijn vrienden het idee hebben dat ze iets móeten plaatsen om de zoveel tijd, omdat ze anders denken dat ze dood zijn ofzo. Zelf heeft hij er geen last van, maar het feit dat kinderen die druk voelen, zegt genoeg. En zo wordt het wel erg moeilijk om zo’n app of je telefoon in het algemeen eens even met rust te laten…want stel dat je iets mist of je vrienden denken dat er iets is omdat jij al twee uur niet hebt gereageerd?

Klassen WhatsApp groep verlaten

Een vriendin van Pien is gestopt met een klassen WhatsApp groep: zij is eruit gestapt. Dit omdat er met name heel veel onzin in geplaatst wordt. Pien heeft respect voor de keuze van haar vriendin, want zelf durft ze niet goed uit de groep te stappen. Haar vriendinnetje zou ook graag wel weer in de WhatsApp groep willen, maar alleen pas als er meer nuttige info gedeeld wordt en minder onzin.

Ongezien een WhatsApp groep verlaten kan niet. Het feit dat je niet ongemerkt een Whatsapp groep kunt verlaten, maakt ook dat het lastiger is voor kinderen (en ook volwassenen) om uit een groep te starten. Het anoniem verlaten van een WhatsApp groep zou dus ook nog wel een mooie ontwikkeling zijn voor WhatsApp.

In gesprek met vriendinnen

Pien raapt haar moed bij elkaar en bespreekt met haar eigen vriendinnen, die ook in de WhatsApp groep zitten, dat ze last heeft van alle onzin berichten in de WhatsApp groep. Ze reageren heel relaxed, tot opluchting van Pien. Een vriendin van Pien geeft als advies om meldingen uit te zetten zodat ze niet steeds app meldingen in haar scherm krijgt. Dat helpt natuurlijk ook wel iets, maar als je de app opent heb je nog steeds veel ongelezen onzin berichten. Haar andere vriendinnen adviseren om gewoon uit de groep te stappen en privé te appen met haar vriendinnen voor informatie. Een andere vriendin stelt voor om dan met z’n allen uit de groep te stappen, want dan maken ze een statement. Mooi om te zien hoe de vriendinnen elkaar hierin willen steunen.

In gesprek met de klas

Uiteindelijk geeft het panel van leeftijdsgenoten als advies op de vraag “Wat zou jij doen?” om uit de klassenappgroep te stappen als ze er last van heeft.
Pien deelt aan het einde van de aflevering haar keuze: ze heeft haar probleem in de klas aan haar medestudenten voorgelegd. Samen heeft de klas groepsregels opgesteld voor de klassenappgroep. Top oplossing!

En…wat zou jij doen?

Bekijk hier de aflevering van 16 februari 2020 van ‘Wat zou jij doen?’ terug.

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.