In menig huiskamer is de gameconsole niet meer weg te denken. Ook Netflix en Youtube met de bekende tekenfilmpjes zien de meeste ouders elke dag wel voorbij komen. Maar waar komen deze games en filmpjes nou eigenlijk vandaan en wat is er nodig om dit te ontwikkelen? Veel kinderen weten inmiddels dat je met programmeren al een heel eind komt als je het hebt over het bouwen van een spel. Maar dit is niet waar het allemaal begint met spellen zoals Fortnite. Ik vertel je graag meer over Storyworld.
Storyworld in het Forum
Sinds eind november 2019 is het Forum met zijn 10 verdiepingen in Groningen geopend. Je vind hier naast onder andere een Filmtheater, Bibliotheek en cafés ook Storyworld op de zesde verdieping. Samen met mijn tiener besloot ik een kijkje te gaan nemen in de “huiskamer” van Groningen. Wat een mega gebouw is dit en vooral veel roltrappen! Overal waar je kijkt zie je studenten studeren en samen komen. Al denk ik niet dat je echt veel van studeren terecht komt als je tussen zoveel mensen zit. De sfeer is gemoedelijk en nodigt uit om even rustig te gaan zitten voor een kop koffie of om op ontdekking te gaan.
Strips, animaties en games
Op de zesde verdieping van het Forum vinden we Storyworld. Via een steile witte trap lopen we het museum binnen. Het is vooral erg wit, als een groot leeg vel papier waar een idee op uitgewerkt kan worden. Je ontdekt al snel wat er nodig is om emoties uit te beelden en welke rollen karakters en decors spelen in een verhaal. Dit wordt opgevolgd door uitleg over strips, animaties en games met werk van bekende makers, bekende stripfiguren zoals Batman en Shaun the Sheep en de grote games. Het museum sluit af met een ruimte voor een wisseltentoonstelling. Zo hebben wij een stukje van het werk gezien van Lois van Baarle. Zij ontwerpt personages voor animatiefilms en computergames.
Interactief
Storyworld is niet groot en je kan er met een paar minuten doorheen lopen. Maar mijn advies is, neem de tijd want er is genoeg te ontdekken. Het is namelijk ook erg interactief voor alle leeftijden. Zo kan je er zelf aan de slag met bouwstenen en gebouwen om zo een verhaal te creëren. Je kan er diverse spelletjes spelen op een gameconsole samen maar ook alleen. Dit zijn vooral spelletjes waar je wel even bij na moet denken en leuk voor jong en oud.
Jeugdactiviteiten in Storyworld
Nadat je alles hebt gezien bij Storyworld is er in het forum ook nog genoeg te ontdekken. Zo worden er regelmatig leuke workshops en cursussen gegeven voor kinderen tot 15 jaar. Hierbij kan je denken aan LEGO robots programmeren, een cursus korte verhalen schrijven of striptekenen. Meer informatie over de activiteiten vind je hier. Maar je kan het ook afsluiten met een bezoek aan de tiende verdieping, waarbij je vanaf het dak een panoramaview hebt over Groningen.
Conclusie
Als je het leuk vind om zo nu en dan een museum te bezoeken met de kinderen dan is dit zeker een Go. Maar ook als je nog nooit in een museum bent geweest en je kinderen interesse hebben in games en animaties dan is Storyworld een aanrader om naar toe te gaan. Mijn tiener vond vooral de interactie in het museum het leukst samen met het bezoek aan de tiende verdieping van het Forum.
- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -