De nieuwe Kijkwijzer leeftijd classificaties

De nieuwe Kijkwijzer leeftijd classificaties

Vanaf januari 2020 zijn de bestaande Kijkwijzerclassificaties uitgebreid. Er zijn namelijk twee nieuwe leeftijden bijgekomen: 14 en 18 jaar. Deze twee leeftijden worden toegevoegd aan de bestaande Kijkwijzer leeftijden (Alle Leeftijden, 6, 9, 12 en 16 jaar). Ook zal naast de bekende pictogrammen Kijkwijzer ouders en kinderen ook meer achtergrondinformatie gaan bieden over de classificaties.

Meer Kijkwijzer informatie

In 2020 gaat Kijkwijzer stappen zetten naar een uitgebreidere informatieservice. Hiermee komt Kijkwijzer tegemoet aan de wensen van ouders en kinderen tegemoet. Ze gaan de huidige voorlichting verbeteren en verdiepen, zodat ouders en kinderen gemakkelijker informatie kunnen krijgen over de classificatie. In januari 2020 komt deze informatie eerst alleen beschikbaar voor bioscoopfilms. Later in het jaar zal dit ook naar andere media komen.

Extra leeftijden voor heftige beelden

Het huidige media-aanbod vereist verandering in de huidige Kijkwijzer richtlijnen. Er is een meer genuanceerde classificatie nodig voor heftige inhoud en beelden dan voorheen. Ook ouders en tieners hebben behoefte aan meer verfijnde adviesleeftijden. In overleg met de wetenschappers die het NICAM adviseren, is daarom besloten om twee nieuwe leeftijden te introduceren: 14 en 18 jaar.

Met de 14 jaar leeftijd wordt meer ruimte gegeven aan producties – vaak specifiek voor jonge tieners bedoeld – die te heftig zijn voor een 12 jaar advies, maar ook weer niet zo heftig dat een 16 jaar classificatie nodig zou zijn. De 18 jaar classificatie is voor producties met extreem geweld en harde porno. Tot nu toe kregen ook die producties een 16 jaar classificaties. Goed dus dat hier verandering in komt in 2020 en er een beter onderscheid gemaakt kan worden.

De nieuwe Kijkwijzer leeftijd classificaties

Kijkwijzer voor YouTube

Dit jaar zullen ook YouTubers er aan moeten geloven. Kijkwijzer wordt namelijk ook op YouTube geïntroduceerd. De populaire bloggers zoals Dylan Haegens en Enzo Knol zullen in iedere video vooraf moeten gaan aangeven voor welke leeftijd hun video geschikt is. De wet is het gevolg van een Europese richtlijn die bepaalt dat de lidstaten van de Europese Unie erop moeten toezien dat minderjarigen worden beschermd tegen schadelijke filmpjes. Die richtlijn moet in de hele EU uiterlijk 19 september 2020 ingaan.

Met de tijd mee

Wat mij betreft erg goed dat hier nu een wijziging in gaat komen in de vorm van een uitbreiding van de huidige Kijkwijzer classificaties. Er zijn best veel films die inderdaad nog te eng zijn voor een 12-jarige, maar prima kunnen voor een 14-jarige. Goed om te zien dat Kijkwijzer gehoor geeft aan opmerkingen die gekomen zijn vanuit consumenten.

Like it? Pin it! ♥

Vanaf januari 2020 zijn de bestaande Kijkwijzer classificaties uitgebreid. Er zijn namelijk twee nieuwe leeftijden bijgekomen: 14 en 18 jaar.

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 1 reactie

  1. […] Enerzijds: is jouw kind onder de 16 jaar, dan wordt het aanbevolen om deze serie niet te kijken. De kijkwijzer leeftijd is 16 jaar en ouder. Anderzijds is de ene 12-jarige de ander niet, net zoals dat ook geldt voor een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.