Smartphones verbieden op middelbare scholen?

Smartphones verbieden op middelbare scholen?

Geen telefoons in de klas

Al eerder was het in Frankrijk verboden om een telefoon te gebruiken in de klas. Met het nieuwe verbod zijn telefoons nu volledig verboden op scholen, dus ook in de pauzes. Telefoons leiden volgens hem de aandacht van tieners af en zorgen er daarmee voor dat het opdoen van kennis verminderd wordt. Daarnaast zagen ze in pauzes kinderen amper nog spelen met elkaar.

In Nederland is het onbekend hoeveel scholen smartphones verbieden tijdens de les of helemaal op school. Scholen mogen hier nu een eigen keuze in maken. Dat smartphones afleiden in de klas, lijkt me duidelijk. We herkennen allemaal hoe afgeleid je bent als je een berichtje leest. Zowel luisteren/leren, als kijken en lezen op je smartphone kan niet tegelijk. Een ander nadeel is dat je niet alleen jezelf afleidt, maar ook je buurman of buurvrouw in de klas.

FOMO

Tieners (maar ook kinderen en volwassenen) kunnen moeilijk een piepje of het trillen van de smartphone negeren. Je voelt je bijna gedwongen om er naar te kijken en als je dat niet doet, dwaalt vaak je gedachte af: wie of wat zou het kunnen zijn. Die Fear of Missing Out (FOMO) is enorm.

En de smartwatch dan?

Een samenhangend gevaar zie ik in de steeds populairder wordende smartwatch. Hiermee heb je je telefoon niet meer in je hand, maar kan hij op stil in je rugzak. Toch krijg je alle berichten en meldingen wel mee: op je smartwatch. En ook dat leidt dus continu af. Want de smartwatch maakt het tijdens de les nóg laagdrempeliger om even te kijken wie je een appje stuurde. En dan komt de volgende discussie. Want op veel scholen zijn in de klas smartphones verboden (oftewel, hij gaat op stil in je rugzak)…maar hoe zit dat met een smartwatch? Dan kan je smartphone nog wel op stil staan, ondertussen krijg je alles alsnog binnen op je horloge.

Uit onderzoek

Uit een groot, representatief onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies bleek eind 2018 dat smartphones in de klas leiden tot lagere cijfers en verminderde taal- en leesvaardigheid bij scholieren op de middelbare school.
Gelukkig zien we ook dat steeds meer scholen actief om gaan met het beleid rondom telefoons op school. Behalve scholen zijn ook ouders verantwoordelijk. Als ouder leer jij je kind normen en waarden rondom het gebruik van de smartphone. Door hiervoor regels op te stellen, maar ook door zelf het goede voorbeeld te geven.
Denk bijvoorbeeld ook aan het maken van huiswerk: laat je je tiener huiswerk maken met zijn telefoon erbij?

Het goede voorbeeld

Het Theresialyceum in Tilburg is een van de scholen die het gebruik van smartphones in twee klassen heeft verboden, namelijk de klassen met de jongste kinderen. Dit met positieve eerste resultaten. De kinderen hebben in de klas een laptop om hun opdrachten uit te voeren indien nodig: een smartphone is dus niet nodig. Zeker stof tot nadenken voor andere scholen.

Mijn mening

Ik vind dat je als ouder de verantwoordelijkheid hebt om afspraken en regels met je kind te maken rondom het gebruik van de smartphone. Daarbij vind ik het belangrijk dat je de regels en richtlijnen van school in acht neemt. Zorg dus dat je op de hoogte bent van het smartphone beleid van de middelbare school van je tiener. Vrijwel alle scholen verbieden leerlingen om hun smartphone te mogen gebruiken in de klas (gelukkig!), maar dan mag hij wel op stil in de rugzak. Prima als dat het beleid is, maar als ouder zou ik dan 100% een smartwatch verbieden.
Ik ben van mening dat scholen smartphones inderdaad moeten verbieden tijdens de les. Ik ben er geen voorstander van om ze helemaal op school te verbieden, omdat veel middelbare scholieren hun telefoon ook uit veiligheidsoogpunt bij hebben. Er zijn behoorlijk wat leerlingen in zowel dorpen als steden die ’s ochtends als het nog donker is al aan fietsen en zeker in dorpen wel eens op minder goed verlichte wegen moeten fietsen. Het geeft mij als ouder een veiliger gevoel als mijn tiener dan een smartphone bij heeft voor het geval dat het nodig is. Mijn voorkeur zou dan ook uit gaan naar je telefoon op school in een eigen kluisje moeten leggen.

In Nederland is er geen wet rondom smartphones verbieden op scholen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, waar het verboden is op de middelbare.


Lees ook: Welke functies hebben de iPhone oordopjes?

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 1 reactie

  1. […] hebben middelbare scholen regels rondom telefoongebruik. Veel voorkomende regels zijn dat de telefoon in de rugzak blijft tijdens de les en dat het geluid […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.