Deze maand kwam in het nieuws dat Nederlandse tieners van 15 jaar slechter zijn gaan lezen. Bijna 25% van de tieners heeft moeite met begrijpend lezen, terwijl kinderen dit vanaf ongeveer 7 jaar al leren op school. Maar toch gaat het ergens mis. Vergeleken met ruim veel andere landen zijn de Nederlandse leesprestaties flink hard omlaag gegaan.
Onderzoek van PISA
Dit blijkt het uit een een onderzoek van PISA, dat internationaal gehouden werd onder 77 landen. De leerresultaten van 15-jarige uit deze landen leerlingen worden sinds 2003 met elkaar vergeleken en het overzicht geeft dus een mooie vergelijking van meerdere jaren aan.
Aan het onderzoek hebben bijna 5000 Nederlandse tieners meegewerkt door het maken van een toets. In totaal werden er in alle landen 600.000 leerlingen bevraagd.
Met het leesniveau zit Nederland onder het gemiddelde niveau van vergelijkbare landen. Tieners uit 23 landen scoren hoger. Van de OESO-landen, ofwel de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling landen, doen de leerlingen van 18 landen het beter dan de Nederlanders. In 2015 waren dit nog maar 7 landen. In het onderzoek is voor het eerst echt een daling te zien bij de Nederlandse jongeren.
Lezen omdat het moet
De PISA-test verdeelt jongeren in zes vaardigheidsniveaus en geeft op die manier de resultaten weer. Een kwart van de Nederlandse jongeren haalt niveau 2 niet. Niveau 2 is het niveau waarmee iemand volgens de onderzoekers de taal genoeg beheerst om actief deel te kunnen nemen aan de moderne kennissamenleving. Best opvallend dus!
Uit het onderzoek blijkt ook dat het leesplezier van Nederlandse tieners enorm laag is. Maar liefst 60% van de Nederlanders zegt alleen te lezen als het echt moet en bijna de helft ziet lezen als tijdsverspilling. Nederland scoort van alle 77 landen het allerlaagste als het gaat om leesplezier. Het onderzoek zegt niet dat het matige leesniveau samenhangt met het lage leesplezier…maar die verbinding durf ik wel te maken.
Druk met smartphone
Zou het ook komen door het digitale tijdperk waar we in leven? Ik denk van wel. Waar we vroeger massaal boeken en strips lazen, zijn tieners nu veel meer tijd kwijt met hun mobiel. Druk op sociale media en in gesprek met vrienden. Veel tieners hebben ook echt hun eigen taaltje ontwikkelt, waarbij de vele afkortingen centraal staan.
En hoeveel tieners liggen ’s avonds met hun mobiel in bed, in plaats van met een boek? En staan hier ’s ochtends weer mee op? Dit alles draagt zeker geen steentje bij aan dit hele verhaal.
Leesoffensief
De overheid heeft opgeroepen tot een leesoffensief. Meer voorlezen en jongeren stimuleren om zelf te lezen. Het vernieuwen van de leeslijsten van middelbare scholen kan hierbij alvast een eerste stap zijn. Daarnaast begint het ook al op jongere leeftijd: als jij als ouder je kind aan went dat hij bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan 20 minuutjes mag lezen, dan is het heel normaal en juist een fijn ontspanningsmoment voor je kind. Of als je kind van school thuis komt, even ontspannen buiten in de tuin met een boek. Helemaal lekker als je buiten een hangmat hebt, waar je kind lekker in kan liggen. Zeker met een hangmatstandaard is een hangmat ideaal, want dan kun je altijd lekker in de schaduw liggen tijdens het lezen. Het is echt een fijn ontspanmomentje.
Als je kind thuis nooit een boek aanraakt, dan hoef je niet van hem te verwachten dat hij als tiener ineens een enorme boekenwurm wordt. Of überhaupt lol heeft in het lezen van een boek.
Google it!
Zoek eens op Google naar ‘de leukste boeken voor een ..-jarige’. Zoek naar artikelen van maximaal twee jaar oud. Je vindt hier zeker weten veel inspiratie van echte goede tienerboeken, waar je je tiener wellicht weer mee aan het lezen krijgt. Weet ook dat bijvoorbeeld het lezen van strips een mooi begin kan zijn om het plezier in het lezen weer terug te krijgen.
Foto meisje op bed via Shutterstock
- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -
[…] heeft onder andere invloed op de manier hoe kinderen leren en lezen. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlandse tieners slecht begrijpend kunnen lezen in vergelijking met leeftijdsgenoten uit andere landen? In dat geval kan bijles absoluut helpen. In […]