De 5 belangrijkste smartphone regels voor je tiener

De 5 belangrijkste smartphone regels voor je tiener

Smartphones zijn onder tieners een erg belangrijk communicatiemiddel. Waar we 15 jaar geleden met z’n allen massaal op MSN zaten via de computer, is dat nu op WhatsApp en social apps op de smartphone.
Het is belangrijk om goede afspraken te maken rondom het telefoongebruik van je tiener én je hier ook aan te houden. In dit artikel lees je de 5 belangrijkste smartphone regels voor je tiener.

Dus: Smartphone regels voor je tiener

Je kunt natuurlijk wel 100 afspraken maken met je tiener rondom het smartphonegebruik. Maar dat is niet de oplossing, want een stukje vertrouwen en vrijheid hoort ook bij een smartphone hebben. Maar dat je smartphone regels voor je tiener moet afspreken, staat vast. In dit artikel lees je de 5 belangrijkste smartphone regels voor je tiener.

1. Geen smartphone bij het slapen gaan

Een goede nachtrust is super belangrijk voor tieners. Een smartphone op de slaapkamer is daarom echt geen goed idee. Tieners met hun smartphone in bed zijn vaak tot in de late uurtjes met hun telefoon bezig. Ik herken het zelf ook: je ligt in bed, telefoon naast je…en dan komt er een appje binnen. Tsja, dat geluidje triggert toch dat ik wil kijken wie er appt. En nog even snel reageren. En nog even kijken wat voor comment er op mijn social post geplaatst is zojuist. En dan ben je zo weer een kwartier verder.

Je telefoon dus buiten de slaapkamer, op een vaste plek, neerleggen is de oplossing. Meteen aan de oplader zodat ze overdag opgeladen zijn. Denk aan de keuken of de huiskamer. Het beste is als de hele familie dit doet, zodat het een gewoonte is en een afspraak is die voor iedereen geldt. Want waarom zou jij als ouder je nachtrust wel mogen laten verstoren en je tiener niet? En het excuus dat de telefoon ook je alarm is gaat niet op: dat is met een simpel wekkertje van de Action op te lossen.

2. Houd je aan de afspraken van school rondom telefoongebruik

Vaak hebben middelbare scholen regels rondom telefoongebruik. Veel voorkomende regels zijn dat de telefoon in de rugzak blijft tijdens de les en dat het geluid uitstaat. Zorg dat je op de hoogte bent van de afspraken rondom telefoongebruik van school en houdt dit als ouder aan. Laat merken dat jij de regels belangrijk vindt en dat je tiener deze moet respecteren.

3. Geen telefoon bij het eten

Familietijd is belangrijk. Je zult het vast en zeker herkennen dat je tiener een groot deel van de dag met zijn neus in zijn telefoon zit. Des te belangrijker dat je momenten afspreekt waarop je tiener niet op zijn telefoon mag. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt, lunch en diner.
Uiteraard valt of staat deze afspraak bij hoe jij als ouder je aan deze afspraak houdt. Sta jij tijdens het diner op omdat je vijf appjes achter elkaar krijgt?

4. Social media afspraken

Maak afspraken rondom het social media gebruik van je kind. Bespreek met elkaar of je tiener het bijvoorbeeld oke vindt als jij om de zoveel tijd samen met hem of haar kijkt naar de appjes of privéberichten op social media. Niet om te controleren, maar om het gesprek met elkaar aan te gaan. Staan er bijvoorbeeld vreemden tussen de privé chats? Of worden er wel eens foto’s over en weer gestuurd? Zie je vormen van cyberpesten? Uit onderzoek (februari 2020) blijkt dat 1 op de 3 (!) tieners een vervelende online ervaring heeft, dus het is echt iets om als ouders mee op te letten en in gesprek te blijven. Spreek af dat je ook inzicht hebt in de apps die je tiener download.

Spreek met elkaar af of je tiener het goed vindt dat jij als ouder hem volgt op de social media kanalen. En als hij daar weerstand tegen heeft: waar komt dit vandaan? Ga met elkaar hierover in gesprek.
Lees jezelf als ouder ook in over het onderwerp Social media, zodat je de gevaren kent en weet waar je het over hebt. 

5. Houdt de volgers en contacten in de gaten

Om te beginnen: zet social media accounts op privé. Zo houdt je ook precies in de hand wie jou mag volgen en wie dus jouw activiteit mag zien. Echter volgverzoeken sturen via social media zijn erg laagdrempelig en worden al gauw geaccepteerd. Stel dat je tiener een volgverzoek krijgt van Justin.Bieber1 of Dave_roelvink1987, kan je tiener wellicht denken dat dit ‘de echte’ is en accepteren. Wie er daadwerkelijk achter het account is, is de grote vraag. Spreek af met je tiener dat je dit mee in de gaten mag houden.

Het juiste voorbeeld

Bij alle regels rondom telefoongebruik geldt: jij als ouder bent het voorbeeld. App of bel je wel eens tijdens het rijden, terwijl je kind achterin zit? En gebruik jij je telefoon helemaal niet meer terwijl je aan het fietsen bent? Want als jij als ouder je hier al niet aan houdt, waarom zou je kind dit dan wel doen?

Met onderstaande afbeelding bewaar je gemakkelijk dit artikel over smartphone regels voor je tiener op Pinterest

Heeft jouw tiener een smartphone? Dan is het belangrijk om smartphone regels voor je tiener af te spreken. Lees hier de 5 belangrijkste telefoon regels.

Tiener in bed via Shutterstock

Lees ook: Een telefoon voor je tiener?





- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 



6 reacties

  1. […] je een eerste telefoon voor je kind gaat kopen, is het goed om samen duidelijke afspraken te maken over de schermtijd. Als je niet wilt dat jouw kind continu bezig is met het toestel, is dit van groot belang. Denk […]

  2. […] om kan gaat met een telefoon buitenshuis? Dan is het vast en zeker de juiste beslissing! Met goede afspraken kom je sowieso een heel […]

  3. […] Leestip: Spreek regels met je tiener af voor het gebruik van de telefoon […]

  4. […] Teams heeft dus ook chat mogelijkheden. Veel ouders kiezen er bewust voor om hun kind nog geen smartphone te geven in groep 5 en 6 en een aantal ouders ook nog niet in groep 7 (en 8). Met name het chatten […]

  5. […] Je kunt ook communiceren via de chat met elkaar (en vreemden), dus dat is een belangrijk punt van aandacht voor jou als ouder. Je kunt je namelijk laagdrempelig aanmelden voor een club en daarmee automatisch voor een chat. Bespreek met je kind hoe hij hiermee om kan gaan. […]

  6. […] vind dat je als ouder de verantwoordelijkheid hebt om afspraken en regels met je kind te maken rondom het gebruik van de smartphone. Daarbij vind ik het belangrijk dat je de regels en richtlijnen van school in acht neemt. Zorg dus […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.