10 gevaarlijke apps voor tieners

10 apps voor tieners die je als ouder in de gaten moet houden

Tien gevaarlijke apps voor tieners waarvan je in de gaten moet houden of je tiener ze op zijn of haar telefoon heeft staan. Deze 10 apps zijn namelijk apps die je níet op de telefoon van je kind wil vinden zonder dat je er vanaf weet. Het gebruik ervan kan ter discussie gesteld worden: bij goede afspraken zijn niet al deze apps direct gevaarlijk. Maar wanneer je er van ouder geen weet van hebt, kan dat wel tot gevaarlijke of vervelende situaties leiden.

GamesGames

10 gevaarlijke apps voor tieners

Je tiener heeft waarschijnlijk de vrijheid om zelf apps te downloaden op zijn of haar smartphone. Je kunt tot een bepaalde leeftijd hier een vergrendeling op zetten, maar feit is ook dat dingen op deze manier verbieden niet altijd de juiste manier is. Beter zorg je voor een open sfeer waarin met elkaar gepraat kan worden over dit soort onderwerpen.
Wat in het algemeen verstandig is om te doen, is om te controleren of de telefoon niet automatisch een locatie aan een foto hangt, wanneer deze ergens geplaatst wordt. Daarnaast is het per app goed om te controleren of je toestemming moet geven aan Google om je locatie in te laten zien. Deze instellingen kun je per app bekijken en aanpassen.

Voor de volgende 10 mogelijk gevaarlijke voor tieners geldt dat het belangrijk is dat je de apps herkent als ouder op de telefoon van je tiener en dat je bespreekt of het beter is om de app te verwijderen.

1. Geheime fotokluis app Calculator

Een Calculator app klinkt natuurlijk compleet onschuldig…en zo ziet hij er ook uit. Maar in werkelijkheid is deze app bedacht om foto’s te verschuilen voor ouders. De Calculator Photo Vault app is namelijk een kluis waar je tiener foto’s en video’s in kan zetten. Deze foto’s en video’s verdwijnen dan uit de gallerij. Als jij als ouder de gallerij (album) van je kind bekijkt op zijn of haar smartphone, zie je niet de foto’s die in de Calculator App zijn gezet. En jij als ouder gaat natuurlijk nooit zomaar een app die er uit ziet als een calculator aan tikken om te kijken of het ook echt een calculator is. Tot dat je dit leest, dan.
De Calculator Photo Vault wordt het meest gebruikt voor seksueel getinte foto’s. Wanneer je op de app klikt opent er een gewone calculator waar je mee kunt rekenen. Als je dus geen idee hebt dat er meer achter kan zitten, kan het zijn dat je niet in de gaten hebt dat dit veel meer is dan een gewone rekenmachine. Om de foto’s en video’s te kunnen bekijken, moet er een bepaalde code ingevoerd worden en moet je eindigen met een % teken. Het kan ook zijn dat er toegang wordt verleend door middel van een vingerafdruk.

Calculator staat in deze lijst van gevaarlijke apps voor tieners vanwege het simpele feit dat apps gehackt kunnen worden. Stel dat je tiener hier foto’s van zichzelf in heeft staan die niet voor andermans ogen bedoeld zijn, en de app wordt gehackt, dan kunnen er vervelende situaties ontstaan in het kader van cyberpesten. Heb het hierover met je tiener en leg uit hoe dit voorkomen kan worden.

10 gevaarlijke apps voor tieners calculator

2. Video chat app Holla

Holla is een video chat app waarmee je met vreemde mensen kunt videochatten. Wanneer je de app installeert moet je inloggen met je telefoonnummer of Facebook account. De app is deels gratis: het videobellen met vreemden kan dus. Waar je voor moet betalen is bijvoorbeeld als je alleen met mannen of vrouwen wil chatten, of wanneer je langer met iemand wil blijven chatten.

Wat freaky is, is dat het beeld aan gaat en je geen idee hebt wat je te zien krijgt van diegene die aan jou gekoppeld wordt. Feedback van veel gebruikers is dat er veel racistische gebruikers in de app zitten en dat er vaak content te zien is die schadelijk kan zijn. Een app die je dus absoluut niet op de telefoon van je tiener wil hebben staan.

10 gevaarlijke apps voor tieners

3. Whisper

Whisper is een soort vertel-je-geheim app waar gebruiken een geheim vertellen of een vraag stellen en daar anoniem antwoorden op krijgen. Ook het stellen van je vragen gaat anoniem. Je hoeft je niet te registreren of een account te koppelen.
De app wordt daarnaast veel gebruikt voor het afspreken met mensen, een soort blind dates. Niets aan deze app voegt iets toe, de kans op vervelende of pijnlijke reacties op je vraag of geheim is groot. Ik zou adviseren om hem te verwijderen.

Een vergelijkbare app is Ask.fm. Ook deze app staat bekend als een app waar enorm veel cyberpesten plaats vindt.

4. Tinder voor tieners: Yubo

Yubo, ook wel Tinder for teens, genoemd, is een app waarin tieners kunnen chatten en livestreamen. De app leest de locatie van de telefoon van je tiener uit en kan gebruikers in jouw buurt tonen.
Het probleem bij dit soort apps is met name ook het feit dat volwassenen simpel een ’tiener’ account kunnen aanmaken. Er is geen legitimatie of iets dergelijks nodig, dus ik kon heel gemakkelijk als volwassene een account van een tiener van 14 aanmaken. Als profiel foto koos ik een schattig hertje, en klaar.

In het ‘ontdek’ gedeelte in de app krijg je foto’s en video’s te zien van anderen die in je buurt zijn. Deze foto’s swipe je, net als bij Tinder, naar links of rechts. Als je beide naar rechts swiped, ontstaat er de optie om een privéchat te openen. Daar bestaat ook de directe mogelijkheid om je Instagram of Snapchat account te delen.

Het livestreamen kan in de app met iedereen en iedereen kan dan ook kijken en reageren. Een van de eerste livestreams die ik bekeek waren een groep tieners die met elkaar aan het livestreamen waren. Aangezien de app kan zien dat ik in Nederland woon, kreeg ik ook een Nederlandse livestream. De meeste livestreams zijn Engelstalig overigens.
Ik heb ongeveer 5 minuten gekeken en in die 5 minuten kwamen er onder andere betaallinks voorbij: “klik even, dan kan ik je bankgegevens zien”, werd erbij vermeld. Gevolgd door een hele scheldpartij in de app.
Een van de jongens die live streamed verteld dat hij kader volgt (VMBO-kader) in de chat volgt direct: “kader is dom”. Hallo cyberpesten.
Ik heb genoeg gezien: ik delete mijn account en de app.

5. Anonieme chat app Kik

Kik is een anonieme chat app. Kik kwam in 2016 in het nieuws vanwege een moord op een 13-jarig meisje. Een volwassen jongen van 18 jaar had maanden online contact met een 13-jarig meisje. Uiteindelijk spraken ze in real life af. Hierna maakte de jongen een tweede afspraak met haar, maar hij vermoorde haar omdat hij bang was dat zij zou vertellen dat ze een relatie hadden.
Wanneer je een account aanmaakt hoef je alleen een e-mailadres in te vullen, verder geen telefoonnummer. Oftewel: anoniem. De app staat vol seksueel getinte groepchats en de privéberichten vliegen je al gauw om de oren.
Kik voegt als app totaal niets toe voor je tiener: verwijderen dus.

Een vergelijkbare optie is Omegle, alleen hoef je Omegle niet als app te downloaden. Omegle is een website waar je simpelweg aangeeft wat je interesse is (waar je over wil chatten) en vervolgens word je gekoppeld aan iemand. De gesprekken gaan vaak binnen enkele minuten al richting seks. Mijn advies: blokkeer deze website op de computer en telefoon van je tiener.

6. Live Me

Live me is de volgende livestreaming app die gebruik maakt van je locatie. Eigenlijk een herhaling van Yubo, oftewel: verwijderen.

10 gevaarlijke apps voor tieners livestreamen

7. Rating app Wishbone

Wishbone is een app waarmee je alles kunt raten. Simpelweg geef je een duimpje omhoog of omlaag. Dat kan zijn over bekende mensen, muziek, kleding en nog veel meer. Wishbone is ook weer anoniem, want je hoeft geen account te maken of te koppelen. Kinderen, tieners en volwassenen van alle leeftijden kunnen dus op Wishbone.
De app is helaas een ware vorm van cyberpesten, want gebruikers kunnen bijvoorbeeld twee kaarten maken van foto’s van twee meiden uit de klas, waar vervolgens op gestemd moet worden.

Als je door de app heen aan het klikken bent en op profielen van gebruikers terecht komt, kun je pornografische beelden tegenkomen. Wishbone heeft geen monitoring op dit gedeelte en ook schelden of seksuele chats worden niet gestopt.

8. Amino

Amino is een app voor kinderen vanaf 16 jaar en kan gezien worden als een sociaal platform zoals Facebook of Instagram. Eerder schreef ik al een uitgebreid artikel over Amino, waar ik je graag naar toe verwijs. Conclusie van dit artikel is dat Amino zeker valt onder de categorie gevaarlijke apps voor tieners.

9. Snapchat

Snapchat is een bekende en populaire app in Nederland. De kans dat je deze app op de telefoon van je tiener vindt is daarmee ook wel groot. Geen paniek, het is niet per definitieve een gevaarlijke app. Maar, hij moet wel genoemd worden. De app wordt enorm veel gebruikt en gelukkig kán de app ook heel leuk zijn. De Snapchat filters zorgen voor veel lol bij tieners. Het gevaar in deze app schuilt hem in het feit dat afbeeldingen 24 uur zichtbaar blijven en dat deze eenmalig bekeken kunnen worden. Sommige tieners denken dat het daarmee veilig is om een foto te sturen, maar een printscreen kan altijd gemaakt worden. De verzender kan dan wel zien dat er een printscreen gemaakt is. Maar…inmiddels bestaan er tal van apps die ervoor zorgen dat de verzender níet kan zien dat er een printscreen gemaakt is. Naast de foto’s kun je ook chatten met anderen. Ook hier geldt dat er printscreens van gemaakt kunnen worden.
Snapchat is behalve leuk helaas dus echt een app om in de gaten te houden. Er zijn veel gevallen van cyberpesten bekend met deze app.

Let ook bij dit soort apps op challenges die verspreid worden, zoals de Blue Whale Challenge.

10. TikTok

TikTok, het oude Musical.ly is in principe een super leuke app waar je veel grappige en leuke content op kunt vinden. Maar liefst 64% van de gebruikers van TikTok is onder de 12 jaar, 27% tussen de 12 en 18 en 9% boven de 18 (vrijgegeven door TikTok, november 2019, 3.5 miljoen Nederlandse gebruikers). De kans dat je tiener deze app heeft dus ook zeker aanwezig. Ook hier geldt dat dit niet direct een probleem is. Maar helaas verschuilt er achter de vele leuke video’s ook een minder leuke kant. Video’s van automutilatie, het aanmoedigen van anorexia en pornografische beelden zijn ook te vinden in deze app. Dit lees je bijvoorbeeld terug in dit nieuwsartikel. TikTok is gelukkig wel zeer actief in het tegengaan van dit soort video’s, maar 100% lukt dat helaas (nog) niet altijd. TikTok werkt er in ieder geval wel doorlopend aan. Wanneer je nu bijvoorbeeld zoekt op zelfmoord, krijg je het nummer van de zelfmoord lijn in beeld.
TikTok is wat mij betreft dan ook geen app die direct verwijderd moet worden, maar wel een app waar je met je tiener het gesprek over aangaat.

Met onderstaande afbeelding kun je dit bericht over deze 10 gevaarlijke apps voor tieners gemakkelijk op Pinterest bewaren

Deze 10 gevaarlijke apps voor tieners moet jij als ouder herkennen! Sommige apps kunnen zelfs beter verwijderd worden van de smartphone van je tiener.

Lees ook:
De populairste apps én game apps in Nederland.





- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 



8 reacties

  1. “Als jij als ouder de gallerij (album) van je kind bekijkt op zijn of haar smartphone”

    Ik mag toch hopen dat je dit als ouder niet doet? Ik heb met de kinderen duidelijke afspraken over smartphonegebruik maar ik gun ze wel dat stukje privacy.

    1. Linda - digitaalopvoeden.nl

      Die zin staat er om uit te leggen dat, wanneer iemand in de galerij kijkt, die foto’s niet zichtbaar zijn.

  2. […] 12. 10 gevaarlijke apps voor tieners – – Digitale Opvoeding […]

  3. […] 12. 10 gevaarlijke apps voor tieners – – Digitale Opvoeding […]

  4. […] om het uitvoeren van opdrachten. Je wordt via een berichtje (via met name Snapchat, Instagram of TikTok) gevraagd om mee te doen aan een challenge. In het begin lijkt het spannend en interessant, maar […]

  5. […] Maak afspraken rondom het social media gebruik van je kind. Bespreek met elkaar of je tiener het bijvoorbeeld oke vindt als jij om de zoveel tijd samen met hem of haar kijkt naar de appjes of privéberichten op social media. Niet om te controleren, maar om het gesprek met elkaar aan te gaan. Staan er bijvoorbeeld vreemden tussen de privé chats? Of worden er wel eens foto’s over en weer gestuurd? Zie je vormen van cyberpesten? Spreek af dat je ook inzicht hebt in de apps die je tiener download. […]

  6. […] Instagram en Snapchat zijn ook nog altijd mateloos populair. Alle drie deze apps zijn op zich prima voor gebruik bij tieners, maar wel met de juiste begeleiding en uitleg van de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.