Roblox: gevaarlijk voor kinderen, of toch niet?

roblox gevaarlijk voor kinderen

Mijn kinderen (9 jaar) spelen met grote regelmaat Roblox op hun tablets. Roblox is een gameplatform voor kinderen en volwassen. Je kunt hier games spelen, zelf bouwen en je kunt met elkaar chatten.

Gameplatform Roblox

Roblox had in 2018 maar liefst 70 miljoen (!) actieve gebruikers. In Roblox kunnen spelers zelf levels bouwen of levens spelen die anderen gemaakt hebben.

Voor kinderen en volwassenen

Roblox heeft dus veel gebruikers door elkaar, van kinderen tot volwassenen. En we weten helaas dat op dit soort platform ook mensen met verkeerde bedoelingen komen.
In dit gameplatform kunnen gebruikers ouder dan 13 jaar openbaar met elkaar chatten. Je hoeft geen vrienden te zijn om een chat te kunnen starten met iemand. Gebruikers jonger dan 13 jaar kunnen alleen chatten met vrienden, oftewel Roblox personen die zij geaccepteerd hebben als vriend.

Vrienden op Roblox

Toen ik bij mijn kinderen ging kijken zag ik dat ze over de 100 vrienden hadden op Roblox. Met verbazing vroeg ik hoe dat dan kon, want zoveel kinderen kennen ze niet eens. Klopt, antwoorden ze, we zijn ook vrienden met mensen die goed kunnen bouwen in Roblox en heel goed zijn. Want kennelijk is dat dan weer leuk voor hun, omdat ze daar dan mee kunnen spelen. Maar ja, ik werd daar minder blij van, want nu hebben ze ineens een hele vriendenlijst met onbekenden waar ze dus mee kunnen chatten, privé.

Chatten

Ik ben met mijn kinderen in gesprek gegaan en ik heb uitgelegd hoe ik hier tegenaan kijk. Uiteraard ook met het begrip voor hun standpunt.
Samen hebben we hun chat-inbox geopend en zag ik dat ze van best veel gebruikers een bericht krijgen, maar verder nog nooit gereageerd hebben. De berichten die ze gekregen hebben zijn gelukkig allemaal ‘hallo’ berichten. Ik zie dat dit een automatische knop is die je aan kunt klikken, heel laagdrempelig dus om die ‘hallo’ te versturen. Maar toch denk ik dan: wat als ze terug gaan typen? Wat voor gesprek zou er dan op gang kunnen komen?

Chat uitschakelen op Roblox

Ik ben in de instellingen van Roblox gedoken en ik zie dat ze de chat helemaal kunnen uitschakelen. Dus ook geen chat met vrienden. Top! Aangezien de jongens beide de chat niet gebruiken vinden ze het prima dat ik die uitschakel. Wat mij betreft is Roblox nu een prima app om op te spelen voor ze. En zodra ze ouder worden en toch behoefte hebben aan de chatfunctie, gaan we goed in gesprek hierover en afspraken over maken.

Dus: is Roblox gevaarlijk voor kinderen?

Dus, is Roblox gevaarlijk? Het antwoord is geen ja en geen nee. Ja, het kan gevaarlijk zijn als je de chat open laat staan en jouw zoon of dochter met mensen in gesprek gaat. Bespreek met je kinderen daarom altijd dat ze geen privé gegevens delen in een chat, zoals een adres of telefoonnummer.
Aangezien je de chatfunctie volledig kunt uitschakelen, kan het antwoord op de vraag ook nee zijn. Want zonder de chatfunctie is er geen mogelijkheid om in gesprek te komen met elkaar, of je nu vrienden bent of niet.

Like it? Pin it

Gameplatform Roblox is voor kinderen interessant. Ze kunnen met vrienden levels spelen of zelf bouwen. Maar is Roblox gevaarijk voor kinderen?

Lees ook: de app Amino: gevaarlijk?


Uitgelichte foto via Shutterstock

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 3 reacties

  1. […] momenteel filmpjes langskomen op TikTok, Instagram en andere social channels. Zelfs in Minecraft en Roblox worden de spellen nagebouwd om te spelen. In dit artikel lees je meer informatie over Squid Game en […]

  2. […] heb er echt nog nooit van gehoord, maar mijn klas heeft mijn meegenomen in het spel Roblox. Wat het is? Je hebt allemaal verschillende werelden die door andere mensen zijn gemaakt. Je kan ze […]

  3. […] Mario Kart Tour foto via Shutterstock Lees ook: Roblox: gevaarlijk of niet? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.