Stop de ruzie met je kind over schermtijd

Stop de ruzie met je kind over schermtijd

Een scherm uit de handen van je kind krijgen levert vaak ruzie op. Hoe vaak luistert jouw kind als jij de eerste keer vraagt of je kind het schermpje weg legt? En hoe vaak per week heb jij ruzie met je kind rondom de telefoon of tablet? Goed nieuws: je kunt dit doorbreken! Met de volgende zes tips stop je (hopelijk) de ruzie met je kind over schermtijd.

Geen schermtijd onder de 18 maanden

In principe wordt aangeraden om een kind van onder de 18 maanden niet te laten spelen op een tablet. Bij het ene gezin lukt dat iets makkelijker als bij de ander. Bij je eerste kind zal het bijvoorbeeld een stuk beter haalbaar zijn om die tablet of telefoon weg te houden dan wanneer er een ouder broertje of zusje rondloopt. Want dat ouder broertje of zusje heeft vaak al wel een tablet waar op gespeeld mag worden…en dan schuift het kleinere broertje of zusje natuurlijk al te graag maar even aan.

Regels stellen

Eigenlijk is het belangrijker hóe je met het gebruik van een telefoon of tablet om gaat, dan dát je peuter of kind gebruik maakt van een tablet. Regels stellen, je hier ook aan houden én je samen met je kind verdiepen in de digitale wereld is veel belangrijker. Maar hoe stellen we deze regels en houden we ons aan deze regels zonder ruzie? Met deze tips is het super simpel om de schermtijd in de hand te houden zónder al die vervelende ruzies!

1. Waarom

Om te beginnen leg je uit waarom je afspraken maakt rondom schermtijd. Het waarom is zo belangrijk om uit te leggen aan je kind, in plaats van alleen maar ‘dit mag niet’ en ‘dat mag niet’. Benadruk daarnaast dat de tijd buiten de schermtijd om ook echt family time is! Oftewel meer tijd voor jullie!

2. Hoe laat is het schermtijd

Besluit hoeveel tijd je je kind op een scherm wil geven. Natuurlijk zijn er honderd richtlijnen online te vinden, maar het gaat erom wat jíj als ouder acceptabel vindt en waar je je goed bij voelt. Ook het moment van de schermtijd is naar jouw keuze. Wel wordt aangeraden om dit op een structureel moment te doen, bijvoorbeeld elke dag als jij gaat koken. Op deze manier heeft jouw kind helder wanneer het schermtijd is en voorkom je dat er steeds vragen blijven komen over wanneer je kind weer op een schermpje mag.
Tot slot een tip: geen schermpje net voor het slapen gaan, want dan is in slaap komen vaak lastiger.

3. Geef het goede voorbeeld

Geef als ouder het goede voorbeeld: als jij continu je telefoon erbij pakt, is dit ook het voorbeeld wat je afgeeft aan je kind. Pak bijvoorbeeld een keer een boek of tijdschrijft: dat maakt dat jouw kind het ook normaal vindt om dit tussendoor eens te doen.

4. Uit het zicht

Alleen digitale grenzen en schermtijd grenzen stellen is vaak niet voldoende. Als de tablet of telefoon in het zicht ligt, blijft het continu in het hoofd van je kind spelen. Na het spelen de tablet of telefoon dus opruimen in een kast of lade. Uit het zicht!

5. Hoe lang is de schermtijd

Stap 1 is natuurlijk afspreken hoe lang de schermtijd mag zijn, maar stap 2 kan zijn om dit ook in te stellen op de tablet of telefoon. Dat kan gemakkelijk met bijvoorbeeld de app Google Family Link.

Een ander alternatief is Gametimer. Gametimer is een geavanceerd apparaat dat speciaal gemaakt is om afspraken te maken over schermtijd. Met Gametimer creëer je duidelijkheid en voorkom je onnodige discussies. 
Kinderen moeten namelijk niet alleen maar bezig zijn met schermen maar ook kunnen genieten van buiten spelen, een potje voetbal of andere leuke activiteiten doen zonder scherm. Lees meer over Gametimer.

6. Wees niet te streng voor jezelf (en je kind)

Er zijn nu eenmaal van die dagen dat het even ‘mis’ gaat. Neem het jezelf niet kwalijk als de schermtijd een keer uitschiet en langer is dan dat je zou willen. Denk aan dagen waarop je kind ziek thuis is of wanneer het gewoon even allemaal niet wil.

Met onderstaande afbeelding bewaar je deze tips om ruzie over schermtijd te stoppen gemakkelijk op Pinterest.

Heb je vaak ruzie met je kind over de telefoon of tablet? Met de volgende zes tips stop je (hopelijk) de ruzie met je kind over schermtijd. 


Foto via Shutterstock





- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 



8 reacties

  1. […] houd je boodschap kort, want de aandacht verslapt per gesproken woord. Lees meer over omgaan met digitale schermtijd met kinderen bij Digitaal […]

  2. […] samen, YouTube filmpjes kijken over Brawl Stars. Het komt er allemaal bij kijken. Maar met goede afspraken over schermtijd hoeft Brawl Stars geen gevaar te […]

  3. […] samen, YouTube filmpjes kijken over Brawl Stars: het komt er allemaal bij kijken. Maar met goede afspraken over schermtijd hoeft Brawl Stars geen gevaar te […]

  4. […] opengaan en het normale leven weer opgepakt kan worden. Op deze manier zorg je ervoor dat het geen schermtijd discussie op gaat leveren op het moment dat het weer aangepast […]

  5. Family Link gebruiken wij ook. En dat werkt heel fijn. Maar ik merk wel dat het lastig is om 1 lijn te trekken in regels voor alle 3 de kinderen. Voor mijn zoon van 5 is schermtijd echt alleen maar spelletjes. Maar voor mijn oudste van 12 die in groep 8 zit is schermtijd ook huiswerk maken en een stukje van haar sociale leven. Dit geeft een nieuw behoefte aan regels en weer ruimte voor nieuwe discussies.

  6. […] de afbeeldingen duidelijker zodat het ook voor de kinderen goed herkenbaar is. Ook heeft de app een schermtijd-functie die je in kan stellen. Zo weet je kind direct wanneer het klaar is met filmpjes […]

  7. […] vier stappen ontwikkel je een goede basis voor minder schermtijd voor je kind en zorg je ervoor dat de strijd om schermtijd ook […]

  8. […] continu bezig op zijn of haar telefoon en luistert hij of zij niet meer naar jou? Verlies jij het gevecht rondom de smartphone van je tiener? Grote kans dat je in de vicieuze digitale cirkel bent beland. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.