Een PowerPoint spreekbeurt: je kind kan het zelf

Een PowerPoint spreekbeurt: je kind kan het zelf

Heeft je kind binnenkort een spreekbeurt? Vroeger was dat natuurlijk helemaal anders dan nu. Tenminste, het kán helemaal anders dan vroeger. Natuurlijk blijft het charmant om met je cavia in een kooitje naar school te gaan, om vervolgens een spreekbeurt te houden over jouw lieve huisdier. Maar mijn zoon wilde graag een stapje verder. Hij leert op school dat hij begint met een woordspin of een mind map, dus dat doet hij dan ook netjes, maar vervolgens vindt hij het erg leuk om er iets bij te maken. Ik stelde een PowerPoint spreekbeurt voor en legde kort uit hoe dat werkt. Nou, hij was direct om: “dat wil ik!”

Huiswerk vs schermtijd

Wanneer mijn zoon huiswerk maakt op de computer, bijvoorbeeld in de vorm van de typecursus die hij volgt of zoals nu, de spreekbeurt die hij maakt, tel ik dit niet als schermtijd. Schermtijd bestaat voor mijn zoon uit spelletje spelen op zijn tablet of een vlog kijken. Ik vind het niet eerlijk om die tijd in te korten met de tijd dat hij op de computer bezig is met huiswerk.

PowerPoint spreekbeurt

We zijn begonnen met het openen van PowerPoint en uitleggen wat het nu eigenlijk is. Stap voor stap heb ik laten zien wat je met PowerPoint in de basis kunt. We hebben het natuurlijk simpel gehouden, want ik vind dat de presentatie wel echt ook uit handen van mijn zoon moet komen, en niet met allerlei mooie kunstjes die ik erin tover.

Informatie opzoeken op internet

Naast een boek uit de bibliotheek wat mijn zoon had gevonden, wilde hij ook graag op Google zoeken naar informatie over de pinguïn. Want hij wilde zijn spreekbeurt over de pinguïn houden.
Op internet op zoek gaan naar informatie is ook wel erg leuk in vergelijking met het lezen van een boek. Je komt zó veel tegen! Wellicht dat het niet voor ieder kind fijner werkt hoor, maar mijn zoon vond het fantastisch. Hij las op allerlei websites stukjes over pinguïns en koos er de stukjes uit waarover hij graag in de klas wilde vertellen. Ik liet hem uit ieder stukje één kernwoord kiezen: deze kon hij in zijn mind map zetten.

Googlen!

Nadat hij 10 feitjes over de pinguïn had gevonden die hij graag wilde vertellen en daarmee zijn mind map af had, was het tijd om afbeeldingen erbij te zoeken. Dit vond hij het allerleukste om te doen, want met honderden pinguïn plaatjes op Google zag hij de meest grappige, schattige en gekke pinguïn foto’s langskomen.

Stap voor stap

Na het uitzoeken van de afbeeldingen was het tijd om de PowerPoint spreukbeurt te gaan maken. Stap 1 was natuurlijk het aanmaken van een sheet. Nadat hij dat onder de knie had, wilde hij graag eerst de afbeelding erin. Ik legde uit dat hij heel simpel met de rechtermuisknop een afbeelding kan kopiëren en vervolgens in de PowerPoint presentatie met rechtermuisknop kon plakken.

Stap 2 was vervolgens het aanmaken van een tekstvak. Ook dat had hij na een paar keer kijken door. Met steekwoorden zette hij vervolgens per sheet wat hij wilde vertellen.

Stap 3 was natuurlijk zijn PowerPoint spreekbeurt een beetje opleuken met in het scherm vliegende woorden  en afbeeldingen. Dit was toch wel een feest: beslissen hoe een woord zijn sheet in komt gevlogen! Het kon hem natuurlijk niet gek genoeg!

Tot slot wilde hij er graag nog een quiz in maken. Ik liet zien hoe hij elke keer een vraag in beeld kon zetten en vervolgens het antwoord in kon laten vliegen. Ook dit vond hij fantastisch, dus nadat hij drie vragen had bedacht, heeft hij die er zelf in gezet.

Hoe ging het?

Op school vond hij het super leuk om op deze manier een presentatie te geven. De steekwoordjes op de presentatie gaven hem zelfvertrouwen en door het oefenen thuis kon hij er goed zijn verhaal bij vertellen. De kinderen in de klas reageerden er ook erg leuk op en vonden met name de quiz erg cool. Mijn zoon vond het trouwens ook erg leuk dat hij steeds zelf op het scherm mocht tikken zodat de volgende sheet kwam…waar je een kind al niet blij mee kan maken!

Mijn zoon riep al dat hij de volgende keer zijn presentatie weer een stapje uit wil breiden. PowerPoint heeft onwijs veel mogelijkheden en je kunt er veel meer mee dan dat de meeste mensen weten. De basis is bij de meesten wel bekend, maar er kan nog zó veel meer! Daarover lees je op Digitaalopvoeden.nl later meer.

Heeft jouw zoon of dochter al eens een presentatie gegeven met behulp van PowerPoint?

Met onderstaande afbeelding bewaar je deze tips voor een Powerpoint spreekbeurt gemakkelijk op Pinterest.

Je kind kan zelf een PowerPoint presentatie maken: het is niet moeilijk en zeker met een beetje hulp maakt je kind zo zelf een PowerPoint spreekbeurt.


Presentatie foto via Shutterstock

- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 2 reacties

  1. […] waar je het over hebt. Is je kind al wat ouder? Dan kun je natuurlijk samen met je kind een spreekbeurt maken die hij/zij op school kan geven over dit onderwerp. Zo steken jouw kind én de klasgenootjes van je […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.