Google Family Link app: wat kun je ermee?

Google Family link app

De Google Family Link app is de ideale app voor het monitoren van het digitale gedrag van je kind én voor het stellen van digitale grenzen. In dit artikel lees je alles over de Google Family Link app.

Google Family Link app

Om te beginnen installeer je de app op zowel de smartphone als je kind als op die van jou. Op deze manier kun je de toestellen koppelen en kun jij op jouw smartphone de instellingen goed gaan zetten. De Google Family Link app zorgt voor inzicht, zonder daarbij privacy gevoelige informatie te delen met jou als ouder. Daardoor zal jouw kind zich ook niet ‘bekeken’ of gecontroleerd voelen. Google Family Link zorgt voor een stukje online veiligheid en inzicht. Ik vertel je stap voor stap wat de mogelijkheden zijn in deze app.

Locatie informatie

Om te beginnen laat de app zien waar je kind zich bevindt. Je kind kán dit gedeelte natuurlijk wel als controleren ervaren, want stel dat je kind een keer met vrienden naar de McDonald’s glipt, dan kun jij dat natuurlijk precies zien. Maar goed, het kunnen inzien van de locatie van je kind is anno 2019 gewoon een erg fijne geruststelling voor ouders. Natuurlijk ging dat vijftien jaar geleden, toen we dat nog niet hadden, ook wel prima, maar toch: het is er nu, en dat is fijn.

Activiteit op de smartphone

De app geeft per dag een overzicht van welke apps er gebruikt zijn en hoe lang deze apps gebruikt zijn. Het kan een fijn hulpmiddel zijn om het gesprek aan te gaan met je kind. Bijvoorbeeld als je ziet dat je kind twee uur per dag gebruik maakt van TikTok. Dan kun je, zonder te oordelen, interesse tonen en samen eens bekijken wat je kind allemaal met deze app doet. Hoe gaat hij er mee om, wat is er op te zien, ziet je kind de eventuele risico’s?
Je kunt dus per app zien hoe lang deze gebruikt is, maar je kunt niet zien op welk tijdstip welke app gebruikt is.

Vergrendel tijden, oftewel bedtijd

Mijn favoriete onderdeel van deze app: de vergrendel tijden. Je kunt instellen hoe laat het bedtijd is voor de smartphone, oftewel wanneer de telefoon moet blokkeren. Er verschijnt een nachtmodus op de telefoon en je kind kan vervolgens geen apps meer openen of überhaupt in de telefoon kijken. Het enige wat je kind nog wel kan, is bellen, aangezien dat in geval van nood altijd moet kunnen. Wat trouwens fijn is, is dat de app vooraf waarschuwt dat bedtijd eraan komt. Dit om te voorkomen dat je kind de tijd niet in de gaten heeft en ineens midden in een spelletje de telefoon vergrendelt. Ik kan je zeggen: dat levert een hoop frustratie en ruzie op.
Als ouder kun je bonustijd geven, door op de app op je eigen telefoon aan te geven dat de vergrendeling opgeheven mag worden. Hierbij geef je aan hoeveel minuten deze bonustijd duurt. Daarna zal de telefoon van je kind weer blokkeren.

Daglimiet

Je kunt op de app ook instellen hoe lang je kind zijn smartphone mag gebruiken. Je stelt dit daglimiet in en de smartphone houdt bij hoelang er gebruik wordt gemaakt van apps. Zodra het daglimiet bereikt is, vergrendelt de telefoon. Ideaal om zo de schermtijd van je kind te begrenzen.

Apps installeren

Je kind kan zelf apps uitkiezen om te installeren uit de Play Store, maar de app wordt pas daadwerkelijk geïnstalleerd wanneer de ouder hier toestemming voor geeft. Je kind kan met een klik op de knop goedkeuring vragen aan de ouder. Via de app op de telefoon van de ouder komt de vraag binnen of je de app goed wil keuren. Je kunt ook als ouder direct op de telefoon van je kind de app goedkeuren voor installatie. Hierbij dien je je wachtwoord in te voeren.

Sites bezoeken

Je kunt in Google Family Link aangeven welke soort websites je kind mag bezoeken. Je kunt kiezen uit alle sites toestaan, sites voor volwassenen proberen te blokkeren of ervoor kiezen om alleen bepaalde sites toe te staan. Welke sites dat zijn, kun je dan handmatig invoeren. Bij de tweede optie, waarbij je probeert volwassen sites te blokkeren, kun je handmatig ook sites toevoegen die je wil blokkeren. Komt je kind op een ‘volwassen’ website die door Google Family Link geblokkeerd wordt, maar jij vindt dat je kind hier wel op mag kijken, dan kun je deze toevoegen aan de goedgekeurd-lijst.
Hiernaast kun je ook Google SafeSearch aanzetten. Deze filter zorgt er zoveel mogelijk voor dat je kind geen sites uit Google zoekresultaten krijgt die niet voor kinderen onder de 18 bedoeld zijn.

En nog wat extra mogelijkheden

Naast deze belangrijkste onderdelen zitten er nog wat kleine extraatjes in de app verwerkt. Zo kunt je een geluid op de telefoon af laten spelen, bijvoorbeeld als je hem niet kunt vinden. Ik had die functie nog niet eerder getest en ik was natuurlijk wel benieuwd. Voor ik het wist, begon de telefoon van mijn zoon te rinkelen, die in een diepe slaap lag aangezien het as we speak 22.30u is. Conclusie: het werkt!
Verder kun je instellen welke apps je kind mag installeren gebaseerd op leeftijdsindicatie, kun je een schermvergrendeling instellen en nog een aantal opties meer.

Het enige nadeel

Wat mij betreft is de Google Family Link een erg fijne app die je helpt het online gedrag van je kind te monitoren, met respect voor je kind. Er is wat ons betreft maar een nadeel, en dat is dat de Google Family app ervoor zorgt dat je kind geen gebruik kan maken van YouTube op zijn smartphone. Je kind krijgt namelijk toegang tot YouTube kids, en daar zijn echt heel veel video’s en vlogs die ze van mij gerust mogen kijken niet op te zien. Er is ook geen manier om dit aan te passen of in te schakelen: het is gewoon zo. Mijn jongens zijn inmiddels bijna tieners en ze vinden het erg leuk om vlogs te kijken, wat ik begrijp. Maar dat lukt dus niet op hun smartphone vanwege deze app.

Met onderstaande afbeelding bewaar je deze informatie over Google Family Link gemakkelijk op Pinterest.

Google family link is een app voor digitale monitoring van je kind. Digitale opvoeding


Telefoon foto via Shutterstock





- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 



2 reacties

  1. […] over de telefoon van je tiener als het gaat om apps die erop geïnstalleerd worden, dan raad ik Google Family Link […]

  2. […] Stap 1 is natuurlijk afspreken hoe lang de schermtijd mag zijn, maar stap 2 kan zijn om dit ook in te stellen op de tablet of telefoon. Dat kan gemakkelijk met bijvoorbeeld de app Google Family Link. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.