Doorbreek de vicieuze digitale cirkel met deze 5 tips

Kijkt je tiener niet meer op van zijn of haar telefoon? Is je tiener continu bezig op zijn of haar telefoon en luistert hij of zij niet meer naar jou? Verlies jij het gevecht rondom de smartphone van je tiener? Grote kans dat je in de vicieuze digitale cirkel bent beland. Ik heb vijf tips voor je die kunnen helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken, zodat je het gevecht rondom de smartphone niet verliest. En hopelijk zelfs ervoor zorgen dat de ruzies plaats maken voor overleg.

Doorbreek de vicieuze digitale cirkel

1. Verdiep je in wat een smartphone voor deze generatie betekent

Voordat je een gesprek aan gaat over het smartphone gebruik van je kind, moet je je eerst verdiepen in het onderwerp. Niets is zo frustrerend voor je kind als een ouder die hem de les komt lezen over iets waar de ouder geen kaas van gegeten heeft. De opmerkingen die je maakt, maar niet kloppen met de werkelijkheid, zullen je tiener juist opstandig laten worden.
Zorg dus, voordat je het gesprek aan gaat, dat je weet waar je het over hebt. Zorg dat je begrijpt waarom een smartphone zo belangrijk is voor je tiener. De smartphone is hun connectie naar de buitenwereld. Waar je het vroeger doodnormaal vond om ’s middags af te spreken met je vrienden dat je ze ’s avonds ergens zou treffen, gaat dat nu allemaal via een appje. Tijden veranderen nu eenmaal, ondanks dat jij als ouder vindt dat je kind prima op diezelfde manier kan afspreken als vroeger.
Jouw rol als ouder is om je tiener wegwijs te maken in deze wereld, gepaard met duidelijke grenzen, afspraken en verantwoordelijkheid.

2. Praat er al over op jonge leeftijd

Het gesprek over een smartphone begin je liever niet pas op het moment dat je kind de smartphone daadwerkelijk krijgt. Als je dit onderwerp al op jonge leeftijd bespreekbaar maakt, zal het niet uit de lucht komen vallen. Je kind groeit op met jouw normen en waarden rondom dit onderwerp. Zodra jouw kind weet wat een telefoon is en snapt hoe het gebruikt moet worden (denk aan swipen), is het goed om aandacht te besteden aan het onderwerp. Passend bij de leeftijd uiteraard.

3. Je eigen smartphone gebruik

Als ouder heb je een voorbeeldrol. De manier waarop jij als ouder jouw smartphone gebruikt is het voorbeeld voor jouw kind. Je kunt niet van jouw kind verwachten dat hij goed met een smartphone omgaat als je dit zelf ook niet doet.

  • Hoe vaak kijk jij per dag op je smartphone?
  • En kijk je wel eens ooit op je smartphone terwijl je midden in een gesprek bent met iemand?
  • App of bel je wel eens ooit achter het stuurt met de kinderen achterin?
  • Kijk je wel eens op mijn telefoon tijdens het eten?

Als ook jij als ouder je wel eens schuldig maakt aan bovenstaande vragen, dan is het wellicht een goed idee om met je kind samen afspraken rondom smartphone gebruik te maken en te hanteren. Denk aan de volgende afspraken die dan voor het hele gezin gelden:

  • Op welk tijdstip in de avond wordt de telefoon uitgezet of het scherm vergrendeld? En op welk tijdstip mag hij weer ingeschakeld worden in de ochtend?
  • Op zondag worden de smartphones vier uur lang niet gebruikt door de hele familie, in het kader van family time.
  • Wanneer iemand tijdens een gesprek bezig is op zijn of haar smartphone en diegene met wie je praat ervaart dat als vervelend, mag diegene hem of haar erop aanspreken. Je kunt dit ook met een grappig codewoord doen dat je met elkaar afspreekt, om het luchtiger te houden. Je spreekt dan natuurlijk wel af dat er ook altijd geluisterd moet worden wanneer het codewoord gebruikt wordt.

4. Verdiep je in de apps die je kind gebruikt

Om als ouder het gesprek aan te kunnen gaan met je tiener, dien je te weten hoe een bepaalde app werkt, wat hij kan en wat hij doet. Je kunt geen goed gesprek houden over Snapchat of Instagram of TikTok als je geen idee hebt wat deze apps inhouden. Door te begrijpen wat zo’n app kan, kun je ook met je kind bespreken hoe hij hier in staat. Probeer je kind zelf te laten vertellen wat veilig is of niet aan de app en stuur bij waar nodig.
Wat ook erg belangrijk is, is met je kind afspraken maken over de mate van controle die jij mag hebben op zijn of haar telefoon. Bespreek dit punt vóórdat je de telefoon aan je kind geeft. In het begin mag deze controle groter zijn, maar naar mate je kind ouder wordt moet je als ouder dit ook verder los gaan laten.

5. Blijf je aanpassen

De wereld verandert en de technologie ontwikkelt zich in een belachelijk hoog tempo. Dat vraagt aanpassingsvermogen van jou als ouder. Daarnaast is ook interesse belangrijk: interesse in de nieuwe technologieën en nieuwe interesses van jouw kind. Blijf niet hangen in de ‘vroeger hadden we dit toch ook niet’ fase, dat helpt niet.
Blijf vooral ook in gesprek met je kind, want hij is waarschijnlijk die eerste die kennis maakt met nieuwe apps en nieuwe mogelijkheden.

Met onderstaande afbeelding bewaar je deze tips om de vicieuze digitale cirkel te doorbreken gemakkelijk op Pinterest.

Doorbreek de vicieuze digitale cirkel waarbij straffen rondom de smartphone centraal staat. Met deze 5 tips voorkom je het gevecht rondom smartphonegebruik.





- Op digitaalopvoeden.nl wordt gebruik gemaakt van bol.com affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Ook krijgen wij soms betaald of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. -

 



2 reacties

  1. […] De gamer houdt zich niet aan de afspraken rondom de schermtijd […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.